Historisk arkiv

Alternative styringsmodeller for Osloregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 13.10.2005

Hovedstadsmeldingen skal etter planen legges frem i 2006. I tilknytning til arbeidet har Kommunal- og regionaldepartementet mottatt en utredning som beskriver og drøfter ulike styringsmodeller for Osloregionen. (13.10.2005

Pressemelding

Nr.: 268/2005
Dato: 13.10.2005

Alternative styringsmodeller for Osloregionen

Hovedstadsmeldingen skal etter planen legges frem i 2006. I tilknytning til arbeidet har Kommunal- og regionaldepartementet mottatt en utredning som beskriver og drøfter ulike styringsmodeller for Osloregionen.

- Osloregionen har særlige styringsutfordringer både ut fra størrelse og kompleksitet, med svært mange kommuner og flere fylker involvert, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Utredningen er en videreføring og konkretisering av utredningen ”Styringsutfordringer i Osloregionen” fra AGENDA og Asplan Viak som forelå våren 2005. Utredningen er en del av arbeidet med Hovedstadsmeldingen.

Følgende modeller drøftes:

  • Modell 0: Forbedringstiltak innenfor gjeldende rammebetingelser
  • Modell 1: Et særorgan for hovedstadsregionen med egne lovpålagte oppgaver og indirekte politisk styring
  • Modell 2: Regionmodell, etablering av et nytt regionalt forvaltningsnivå i Osloregionen, underlagt direkte folkevalgt styring
  • Modell 3: En tonivåmodell der fylkeskommunen nedlegges og oppgavene overføres til staten og kommunene.

- Det er viktig å få frem et godt utredningsmateriale om utfordringer og mulige løsningsmodeller, slik at de videre diskusjoner kan bli mest mulig faktabasert og løsningsorientert, sier Solberg.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00