Historisk arkiv

"Det er lov å prøve seg, også i arbeidslivet"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 29.04.2005

Statssekretær Cathrin Bretzeg lanserte 29. april rapporten "Det er lov å prøve seg, også i arbeidslivet" under et bedriftsbesøk hos Danfoss AS i Bærum. - Formålet med prosjektet har vært å bedre mulighetene til utplassering i arbeidslivet for deltakere i introduksjonsprogram, primært innenfor det private næringsliv, sier Bretzeg. (29.04.2005)

Pressemelding

Nr.: 61/2005
Dato: 29.04.2005

"Det er lov å prøve seg, også i arbeidslivet"

Statssekretær Cathrin Bretzeg lanserte 29. april rapporten "Det er lov å prøve seg, også i arbeidslivet" under et bedriftsbesøk hos Danfoss AS i Bærum.

- Formålet med prosjektet har vært å bedre mulighetene til utplassering i arbeidslivet for deltakere i introduksjonsprogram, primært innenfor det private næringsliv, sier Cathrin Bretzeg. Prosjektet har gitt nyttige erfaringer i hvordan introduksjonsordningen kan gjøres kjent for næringslivet. Dette har bidratt til at flere arbeidsgivere stiller språk- og arbeidspraksisplasser til rådighet for deltakere i introduksjonsordningen. Bedriftene er også godt fornøyd med samarbeidet, og flere kunne tenke seg å bidra senere. Dette er viktige erfaringer å ta med seg videre i arbeidet med introduksjonsordningen, sier Bretzeg.

En annen sentral målsetning er at erfaringene fra prosjektet skal videreformidles og ha overføringsverdi. Prosjektet ”Det er lov å prøve seg – også i arbeidslivet” ble startet i november 2003 etter initiativ fra kommunal- og regionalminister Erna Solberg og har vært et samarbeidsprosjekt mellom Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH), Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og KS. Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har bevilget midler til prosjektet.

For å få fram gode metoder for innhenting av praksisplasser i næringslivet, ble det igangsatt pilotprosjekter i tre kommuner, Bærum, Fredrikstad og Bydel Gamle Oslo. De tre prosjektkommunene har alle prøvd ut forskjellige modeller. Erfaringene i rapporten dekker derfor et bredt spekter – både ”innsalg” av praksisplasser, etablering av samarbeid med næringslivet, fadderoppfølging i bedriftene, modeller for samarbeid med Aetat, og informasjons- og påvirkningsarbeid overfor arbeidsgiverne.

På forespørsel har flere bedriftsledere i prosjektet sagt at de ser på det å bidra med praksisplasser som et samfunnsansvar, men de har også understreket viktigheten av at kommunens representanter gir god informasjon og tar ansvar for oppfølgingen av deltakeren.