Historisk arkiv

Evaluering av ordningen med bortfall av botilbud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 21.06.2005

Ordningen med bortfall av botilbud for personer med endelig avslag på asylsøknaden er nå evaluert av forskerne Jan-Paul Brekke (Institutt for samfunnsforskning, ISF) og Susanne Søholt (Byggforsk). (21.06.2005)

Pressemelding

Nr.: 130/2005
Dato: 21.06.2005

Evaluering av ordningen med bortfall av botilbud

Ordningen med bortfall av botilbud for personer med endelig avslag på asylsøknaden er nå evaluert av forskerne Jan-Paul Brekke (Institutt for samfunnsforskning, ISF) og Susanne Søholt (Byggforsk).

Rapporten viser erfaringene med bortfallsordningen så langt, og utfordringer som har dukket opp underveis. Ordningen har ikke bidratt til å få flere til å velge frivillig retur. Likevel kan den ha hatt en signaleffekt i forhold til nye søkere, men i og med at antall asylankomster er redusert i hele Europa er det vanskelig å fastslå dette helt ekstakt. Videre har ordningen bidratt til å synliggjøre de lengeværende i mottakene. Rapporten peker også på utfordringer som kommunene har møtt, og konkluderer med at livsvilkårene for de som er berørt av ordningen har blitt forverret som følge av ordningen.

- Det at ordningen så langt ikke har bidratt til å øke antallet frivillige returer, kan ha sammenheng med at ingen i praksis har mistet botilbudet i mottakene enda. Når dette skjer i praksis, kan det tenkes at det vil bidra til at flere samarbeider om frivillig retur fordi de ser at løpet er kjørt. Nå er det fortsatt mulig å ha forhåpninger, selv om disse er grunnløse, sier kommunalminister Erna Solberg.

- Kommunenes praktisering av nødhjelpen ble mer utfordrende enn vi hadde forutsett. Akkurat denne problematikken håper jeg vi løser med etableringen av utreisesenter for personer med endelig avslag på asylsøknaden sier kommunalminister Erna Solberg.

- Det at folk fikk forverret sine levekår ligger i sakens natur. En av hensiktene med ordningen var å gjøre det verre for dem med endelig avslag, slik at det å reise hjem skulle bli et mer aktuelt alternativ. De som samarbeider om retur får jo bo i mottak til hjemreisen kan finne sted, selv om det kan ta tid. Jeg ønsker at det skal lønne seg å samarbeide med myndighetene når det faktisk er lovlig besluttet at man ikke får oppholdstillatelse i landet. Samtidig kan vi som samfunn ikke akseptere at folk fryser eller sulter i hjel, slik at det må være et nedre sikkerhetsnett også for dem med endelig avslag på en asylsøknad. Her ble altså praktiseringen av nødhjelpen svært ulik i kommunene. Med opprettelse av utreisesenter tar staten dette ansvaret, sier Solberg.