Historisk arkiv

Flere fastrentetilbud fra Husbanken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 26.05.2005

Regjeringen åpner for at Husbanken skal tilby flere typer fastrentelån enn i dag. - Dette gir låntakerne flere valg og gjør samtidig husholdningene mindre utsatte for en renteøkning, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. (26.05.2005)

Pressemelding

Nr.: 111/2005
Dato: 26.05.2005

Flere fastrentetilbud fra Husbanken

Regjeringen åpner for at Husbanken skal tilby flere typer fastrentelån enn i dag. - Dette gir låntakerne flere valg og gjør samtidig husholdningene mindre utsatte for en renteøkning, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

I boligmeldingen "Om boligpolitikken" fra 2004 tok regjeringen til orde for at Husbanken skulle tilby lånekundene flere typer fastrentelån. Kommunal- og regionaldepartementet vurderer nå på flere typer fastrentelån.

- Regjeringen mener at det ikke er et mål at flest mulig skal ha lån med fast rente, men at låntakere som ønsker det, skal få et utvidet tilbud om fastrentelån i Husbanken, sier Erna Solberg.

På oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet har ECON utredet bruken av lån med fast og flytende rente. Forslagene fra utredningen inngår som innspill til departementets arbeid med utvikling av flere typer fastrentelån i Husbanken.

Norske husholdninger finansier sitt boliglån i hovedsak med flytende rente, viser utredningen. I mange andre land er det fastrentelån som er mest vanlig. Andelen fastrentelån utgjør 66 prosent Husbankens utestående lån, mot 11 prosent i private banker og kredittinstitusjoner. Utredningen peker på at det norske boliglånmarkedet har et svakt utviklet produktspekter, og at Husbanken kan brukes til å utvikle et marked for nye låneprodukter i Norge. Det foreslås blant annet innføring av fastrentelån med lengre bindingstider, lån som kan innløses til parikurs, lån med rentetak og/eller rentekorridor. Videre pekes det på viktigheten av å informere låntakere om konsekvensen av å velge ulike typer renteavtaler.