Historisk arkiv

Husbanken satser på å motvirke bostedsløshet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Husbanken i Bergen

Pressemelding fra Husbanken i Bergen

Bergen, 17. januar 2005

Husbanken satser på å motvirke bostedsløshet

En stor andel av dem som blir kastet ut av boligene sine i Bergen flytter i løpet av kort tid inn igjen fordi de greier å gjøre opp for seg i ettertid. Dette går fram av en kartlegging Husbankens Regionkontor Bergen har foretatt av utkastelser gjennomført av Namsmannen i Bergen. Kartleggingen er et av flere tiltak og virkemidler Husbanken bruker for å oppnå målene i den nasjonale strategien for å motvirke bostedsløshet.

Rapporten danner grunnlaget for et samarbeid med Bergen kommune om å se nærmere på rutinene før begjæring om utkastelse, og å diskutere hvordan antall utkastelser kan reduseres. Et tilsvarende samarbeid med Stavanger kommune er under planlegging. Utkastelser er først og fremst et storbyfenomen.

Kommunene har en viktig rolle i gjennomføringen av den nasjonale strategien ettersom de har ansvaret for boliger og tjenester til de som er bostedsløse eller står i fare for å bli det. Husbanken skal derfor i samarbeid med fylkesmennene på Vestlandet tilby nettverk på tvers av kommunegrensene. Den nasjonale strategien om å redusere utkastelser og tilby bolig for bostedsløse blir hovedtemaet i kommunenettverkene. Erfaringene som er gjort gjennom Prosjekt Bostedsløse i Bergen og Stavanger vil bli tatt med videre i arbeidet.

Bostøtte, lån og tilskudd

Husbanken har et eget kompetansetilskudd til forsknings-, utviklings- og informasjonstiltak Dette skal brukes til å heve kompetansen på det boligsosiale området. Kommuner og andre som vil utvikle modeller eller tiltak som har en overføringsverdi for andre innenfor arbeidet for bostedsløse, kan søke Husbanken om kompetansetilskudd. Prosjekt Bostedsløse i Bergen og Stavanger har fått tildelt slike tilskudd.

Boligtiltak for bostedsløse er høyt prioritert i Husbanken og blir finansiert med både lån og tilskudd. Kommunale prosjekter får inntil 100% finansiering.

Reglene er endret slik at det skal være enklere for tidligere bostedsløse å få bostøtte. Arealkravet på minst 40 kvm er fjernet for de fleste boliger som kommunen eier. Det samme gjelder for boliger som eies av stiftelser eller andre som samarbeider med kommunen om tildeling. I tillegg får nå de som bor i bolig formidlet av kommunen mer bostøtte.

Kontaktperson: May-Brit Nordås (tlf 994 97 992), Jorunn Fotland (tlf 55 30 66 00 og 994 80 414)