Historisk arkiv

Irakere i Norge og det irakiske valget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

30. januar avvikles valg til ny nasjonalforsamling i Irak, noe som er et viktig skritt i utviklingen av et demokratisk Irak. - Regjeringen har ikke hatt noen innflytelse over dette valget, sier kommunalminister Erna Solberg i en kommentar. Det betyr at irakere i Norge er henvist til å stemme i ett av våre naboland. (21.01.2005)

Pressemelding

Nr.: 09/2005
Dato: 21.01.2005

Irakere i Norge og det irakiske valget

30. januar avvikles valg til ny nasjonalforsamling i Irak, noe som er et viktig skritt i utviklingen av et demokratisk Irak. Det er lagt opp til at også irakere i utlandet skal kunne delta i valget. For irakere i Norge er nærmeste stemmelokaler i Göteborg, Stockholm og København. Regjeringen ser positivt på at de tar del i valget, men kan ikke dekke deres reiseutgifter.

Til tross for mange voldelige anslag, arbeides det fortsatt med å forberede valg til ny nasjonalforsamling 30. januar. Norge har bidratt med 14 millioner kroner til valgforberedelsene i Irak via FN. Dette er en del av en samlet norsk støtte på 550 millioner kroner til utviklingen av et trygt og demokratisk Irak i perioden 2003-2006.

I Irak har en uavhengig valgkommisjon fått i oppdrag å gjennomføre valget. Valgkommisjonen har inngått en avtale med Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM om gjennomføring av valg for irakere i utlandet. De har avgjort at registrering og stemmegivning kan skje i 14 land. Norge er ikke blant dem.

- Regjeringen har ikke hatt noen innflytelse over dette valget, sier kommunalminister Erna Solberg i en kommentar. Det betyr at irakere i Norge er henvist til å stemme i ett av våre naboland. Det er imponerende å se den store interessen det er blant irakere i Norge til å delta i valget. Kommunal- og regionaldepartementet har imidlertid ikke midler til å dekke deres reiseutgifter. Det er heller ingen tradisjon for at norske myndigheter dekker reiseutgiftene til flyktninger og andre utlendinger som ønsker å delta i hjemlandets valg. Mange må i så fall reise lenger enn til Göteborg. Det er ikke en offentlig oppgave å dekke utgifter i den forbindelse, sier Solberg.