Historisk arkiv

Klage fra mullah Krekar ikke tatt til følge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 12.05.2005

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg har instruert Utlendingsnemnda om at vedtaket om utvisning av hensyn til rikets sikkerhet opprettholdes. (12.05.2005)

Pressemelding

Nr.: 98/2005
Dato: 12.05.2005

Klage fra Najmuddin Faraj Ahmad, alias mullah Krekar, ikke tatt til følge

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg har instruert Utlendingsnemnda om at vedtaket om utvisning av hensyn til rikets sikkerhet opprettholdes. Statsråden har også instruert Utlendingsnemnda om å opprettholde vedtakene om utvisning for grovt brudd på utlendingsloven, innmelding i Schengen informasjonssystem (SIS), tilbakekall av asylstatus, reisebevis, bosettingstillatelse og tidligere arbeids- og oppholdstillatelse.

Mullah Krekar saksøkte i fjor høst staten med påstand om at Utlendingsdirektoratets førsteinstansvedtak om å utvise ham fra riket var ugyldig. Søksmålet har foranlediget at klagesaken avgjøres nå, før behandlingen av saken i retten. Det vil således være Utlendingsnemndas vedtak som skal prøves i tingretten. Rettssaken er berammet til slutten av denne måneden.

- Mullah Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet som gjør utvisning nødvendig, sier kommunalministeren. Etter vurderingen i klageomgangen har vi kommet til at det er grunn til å frykte at Krekar har en slik tilknytning til terrorvirksomhet og terrornettverk at hans tilstedeværelse i Norge bidrar til å øke trusselen mot rikets sikkerhet. Rikets sikkerhet vil kunne settes i fare ved hans tilstedeværelse i Norge, ved at han kan trekke terroristvirksomhet til Norge, sier Solberg.

Utvisning av Krekar er også nødvendig som et forebyggende sikkerhetstiltak. Gjennom internasjonale konvensjoner er Norge forpliktet til å ta sin del av ansvaret for å bekjempe internasjonal terrorisme. Norge må ikke bli frihavn for personer som kan knyttes til terrornettverk eller voldelige handlinger av ekstrem karakter, blant annet rettet mot sivile.

- Krekar har tidligere vært under etterforskning, men straffesaken mot ham ble henlagt i juni i fjor, sier Solberg. Jeg vil understreke at det ikke er en motsetning mellom dette og at Krekar nå er besluttet utvist. Mens man i straffesaker må bevise at det er begått en straffbar handling, kreves ikke dette for å kunne utvise på grunn av rikets sikkerhet. Formålet med utvisning er å forebygge fremtidige handlinger som kan sette rikets sikkerhet i fare. Det er en vurdering av fremtidig risiko som skal foretas, og det sentrale vurderingstemaet er om det er grunn til å frykte at en handling vil bli begått som kan medføre en fare for rikets sikkerhet. Dette er et helt annet vurderingstema enn i straffesaken.

- Situasjonen i Irak er vesentlig endret siden Utlendingsdirektoratets vedtak ble fattet 19. februar 2003. På grunn at våre internasjonale forpliktelser kan ikke Mullah Krekar på det nåværende tidspunkt sendes tilbake til hjemlandet. Iverksettelse av vedtaket er derfor besluttet utsatt inntil retur kan finne sted i henhold til disse forpliktelsene. Regjeringen som nå er i ferd med å bli etablert i Irak, skal fungere frem til en endelig nasjonalforsamling kan velges for fire år, etter planen i desember 2005. Ny grunnlov skal etter planen godkjennes i en folkeavstemning i oktober 2005. En avtale med irakiske myndigheter om retur kan ikke påregnes å være i tråd med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) før den nye grunnloven er på plass, sier Erna Solberg.

Utlendingsdirektoratet traff vedtak i første instans 19. februar 2003, etter instruks fra Kommunal- og regionaldepartementet. Vedtaket ble påklaget 23. februar s.å. Det er særlig to forhold som har gjort at klagebehandlingen har tatt lang tid. For det første at klageren har vært under etterforskning av Politiets sikkerhetstjeneste og senere Økokrim. Etterforskningen ble innledet 25. februar 2003, kort tid etter at Utlendingsdirektoratets vedtak ble fattet. Straffesaken ble henlagt 15. juni 2004. For det andre skapte invasjonen av Irak og den påfølgende krigen som ble innledet 19. mars 2003 en annen situasjon med hensyn til retur enn den situasjonen som forelå da vedtaket ble truffet. Det ble ansett hensiktsmessig å avvente en viss stabilisering av sikkerhetssituasjonen i landet før man gikk videre i behandlingen av klagesaken.

- I denne saken har jeg instruert om alle sider ved saken, og instruksen til Utlendingsnemnda har vært et ferdig utformet vedtak, sier Solberg.

Utlendingsnemnda har ansett seg kompetent til å behandle saken. Utlendingsnemnda er klageinstans også i saker der departementet har instruert Utlendingsdirektoratet, og kan instrueres av departementet i saker som vedrører rikets sikkerhet. Utlendingsnemnda har vært i dialog med departementet om utformingen av instruksen og har konstatert at instruksen er gitt av rett myndighet og at det instruksen gir anvisning på, etter sin art omfattes av det loven angir at det kan instrueres om.