Historisk arkiv

KS og regjeringen vil bekjempe bostedsløshet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 08.09.2005

Regjeringen og KS har undertegnet en avtale om å forebygge og bekjempe bostedsløshet. (08.09.2005)

Pressemelding

Nr.: 197/2005
Dato: 08.09.2005

KS og regjeringen vil bekjempe bostedsløshet

Regjeringen og KS har undertegnet en avtale om å forebygge og bekjempe bostedsløshet.

Avtaleparter på vegne av regjeringen er Justis- og politidepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, Helse og omsorgsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

- Avtalen er viktig for å nå de ambisiøse målene regjeringen har satt seg i kampen mot bostedsløshet. Alle skal kunne disponere en trygg og god bolig, sier boligminister Erna Solberg.

- Kommunesektoren og staten bør bli flinkere til å samarbeide, slik at innbyggerne får gode tilbud. Denne avtalen er et viktig steg på veien. Når så mange departementer stiller seg bak avtalen blir det lettere for kommunene, sammen med Husbanken og Sosial- og helsedirektoratet, å skaffe bolig til de som ikke har, påpeker KS-leder Halvdan Skard.

I tillegg til denne avtalen undertegnet justisminister Odd Einar Dørum og KS-leder Halvdan Skard en avtale om bosetting ved løslatelse fra fengsel. Den skal sørge for bedre samarbeid lokalt mellom kommunene og kriminalomsorgen.

– I regjeringens kamp mot bostedsløshet er det et mål at ingen skal tilbringe tid i midlertidige løsninger etter løslatelse fra fengsel. Det er derfor viktig at livet etter soning forberedes på et tidlig tidspunkt. På den måten øker vi sannsynligheten for at innsatte får et verdig liv når de vender tilbake til samfunnet, sier justisminister Odd Einar Dørum.

- Bostedløse er en gruppe som er prioritert innenfor regjeringens fattigdomssatsning. Et godt sted å bo er en viktig forutsetning for integrering og deltakelse i arbeids- og samfunnsliv. Tiltak for bostedløse inngår derfor som et viktig satsingsområde i regjeringens tiltaksplan mot fattigdom, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

En kartlegging i 2003 viste at det er om lag 5200 bostedsløse i Norge. Av disse hadde om lag 650 sittet i fengsel de siste seks månedene. Levekårsundersøkelsen blant innsatte viser at om lag 1/3 av de innsatte mangler bolig. Arbeidet med å bekjempe og forebygge bostedsløshet skal være en prioritert oppgave for Husbanken og Sosial- og helsedirektoratet.

Pressekontaktperson: Eline Bjerke, tlf. 22 24 68 19 / 975 31 811