Historisk arkiv

Nasjonal konferanse om somaliere i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Presseinformasjon

Statssekretær Cathrin Bretzeg åpner konferansen ”Arena for dialog 2005: Somaliere i Norge – inkludering og deltakelse” tirsdag 27. september kl. 09.00 på Sentrum Kongress og Scene, Arbeidersamfunnets plass 1 i Oslo. (26.09.2005)

Presseinformasjon

Nr.: 55/2005
Dato: 23.09.2005

Nasjonal konferanse om somaliere i Norge

Statssekretær Cathrin Bretzeg i Kommunal- og regionaldepartementet åpner konferansen ”Arena for dialog 2005: Somaliere i Norge – inkludering og deltakelse” tirsdag 27. september kl. 09.00 på Sentrum Kongress og Scene, Arbeidersamfunnets plass 1 i Oslo.

Somaliere er i løpet av få år blitt en stor innvandrergruppe i Norge. De siste årene er det igangsatt mange tiltak på ulike nivå med tanke på å styrke somalieres integrering, inkludering og deltakelse i Norge. Hensikten med konferansen er å formidle kunnskap og erfaringer fra integreringsprosjekter i norske kommuner, og skal også formidle kunnskap om somaliere her i landet.

Regjeringen har hatt flere møter med somaliske ressurspersoner i Norge for å lære om hvilke behov gruppen har og for å drøfte hva både myndighetene og den somaliske befolkningen i Norge selv kan bidra med for å inkludere somaliere i det norske samfunnet.

- Det har helt klart vært en positiv utvikling blant somalierne i Norge og regjeringen mener det er positivt at gruppen selv påpeker utfordringene i det norske samfunnet og er med som viktige bidragsytere for å løse disse, sier statssekretær Bretzeg.

For å bedre det offentlige tilbudet til somalierne har Leieboerforeningen, Mølla Kompetansesenter i Bærum kommune og Somalisk Utviklingsforum blitt tildelt til sammen fire millioner kroner fra Kommunal- og regionaldepartementet i 2004 og 2005. Leieboerforeningen har arbeidet med å styrke somalieres kjennskap til rettigheter og forventninger på boligmarkedet, og til å bedre kunnskapen om hva som skal til for å kjøpe og eie egen bolig. Mølla Kompetansesenter og Somalisk Utviklingsforum har hatt veiledning og kurs for ansatte i skolesektoren, barnevernet, helsevesenet, politiet, sosialkontorene, trygdekontorene, Aetat og introduksjonsprogrammet for flyktninger.

- Regjeringens mål er at kompetanseheving av førstelinjetjenesten om somaliere i eksil i Norge som en brukergruppe med særlige behov, i neste omgang vil gi et bedre og mer tilpasset tilbud, sier Bretzeg.