Historisk arkiv

Onsdag starter forhåndsstemmingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 09.08.2005

Onsdag 10. august starter forhåndsstemmingen til høstens stortings- og sametingsvalg. Forhåndsstemmingen varer til fredag 9. september. Ordningen med poststemmegivning er avviklet og den enkelte kommune bestemmer selv hvor forhåndsstemmegivningen skal finne sted.(09.08.2005)

Pressemelding

Nr.: 176/2005
Dato: 09.08.2005

I morgen starter forhåndsstemmingen

Onsdag 10. august starter forhåndsstemmingen til høstens stortings- og sametingsvalg. Forhåndsstemmingen varer til fredag 9. september. Ordningen med poststemmegivning er avviklet og den enkelte kommune bestemmer selv hvor forhåndsstemmegivningen skal finne sted. I 2003 benyttet nærmere 250 000 velgere seg av muligheten til å forhåndstemme.

Etter endringene i valgloven er det nå kommunene som tar imot forhåndsstemmer og bestemmer når og hvor man kan forhåndstemme. Kommunal- og regionaldepartementet oppfordrer velgerne til å følge med på informasjonen fra kommunene.

- I forbindelse med høstens valg er ordningen med forhåndstemmegivning på Posten avviklet. Det er nå kommunene som bestemmer hvor man kan forhåndstemme. Dette kan variere rundt om i landet og det er derfor viktig at velgerne følger med på valginformasjon fra kommunen, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Viktig ordning
Ordningen med forhåndsstemmegivning er populært blant velgerne og har en viktig funksjon i den norske valgordningen.

- I forbindelse med lokalvalget i 2003 benyttet nærmere en kvart million velgere seg av muligheten til å forhåndstemme. Dette viser at forhåndsstemmegivningen utgjør en betydelig del av stemmene og har en viktig funksjon i valgsystemet, sier Erna Solberg.

Kun mulig å stemme i egen kommune på valgdagen
Det er mulig å forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i hele landet. En kan derfor stemme i en annen kommune enn sin hjemkommune, der man er manntallført. Etter at forhåndstemmegivningen er avsluttet 9. september, er det bare mulig å stemme i hjemkommunen, dvs. der man er manntallsført.

- Det er viktig at alle som tror at de ikke vil være i sin hjemkommune på valgdagen, setter seg inn i hvordan man forhåndstemmer. Dette gjelder ikke bare de som planlegger reiser eller ferier, men også grupper som studenter, pendlere og vernepliktige som ofte befinner seg utenfor hjemkommunen på valgdagen, sier Erna Solberg.

Ifølge valgloven er det ikke mulig å stemme på valgdagen dersom man har forhåndsstemt, og det er heller ikke mulig å forhåndsstemme flere ganger.

Mer informasjon om stortings- og sametingsvalget finnes på: www.valg.no

Kontaktperson: Informasjonssjef Geir Løndal, tlf. 984 80 000.