Historisk arkiv

Regjeringen følger opp regionalmeldingen — etablerer inkubator i Lillehammer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 13.05.2005 (Revidert nasjonalbudsjett)

Pressemelding

Nr.: 104/2005
Dato: 13.05.2005

Revidert nasjonalbudsjett

Regjeringen følger opp regionalmeldingen – etablerer inkubator i Lillehammer

Regjeringen foreslår å sette av 17 millioner kroner til Selskapet for industrivekst (SIVA) i revidert nasjonalbudsjett. Dette skal støtte etableringen av tre nye næringshager, to inkubatorer og to industriinkubatorer allerede i 2005.

Som en oppfølging av regionalmeldingen som kommunal- og regionalminister Erna Solberg la fram i april, går regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett inn for å bevilge midler slik at det allerede inneværende år skal være mulig å etablere en reiselivsinkubator på Lillehammer. Den foreslåtte inkubatoren på Lillehammer har en profil rettet: Reiseliv med fokus på kultur- og opplevelsesprodukter. Bruken av nye medier for å skape, gjenskape og formidle og markedsføre nye opplevelser er viktige stikkord.

Regjeringen går inn for at det kan etableres næringshager på Røros, i Saltdal og på Sortland, at det satses på inkubator i Bodø og en egen inkubator knyttet til reiseliv/opplevelsesnæringer på Lillehammer og industriinkubatorer i Mosjøen og Moelven/Solør.

Inkubatorvirksomheten gjennom SIVA er rettet inn mot første del av en bedriftsutviklingsprosess fra bearbeiding av forretningsidé og forretningsplan, gjennom en læringsprosess til en bedrift som er selvstendig og etablert i markedet. Inkubatoren er et sted å være i denne fasen. Bedriftene velges ut etter deres antatte potensial for god verdiskapning, høy innovasjonsevne og andre forhold som er av spesiell viktighet i den regionale næringsutviklingen. Rimelig infrastruktur og et stimulerende miljø er ofte avgjørende i denne prosessen, og inkubatorene er gjerne knyttet til universitets- og høgskolemiljøenes forsknings- og kunnskapsparker.

En industriinkubator er et samarbeid mellom en stor moderbedrift eller en dominerende næring på et sted, lokale/regionale myndigheter/investorer og SIVA. Formålet med industriinkubatoren er å stimulere til knoppskyting og nyskapning med utgangspunkt i den kompetansen som finnes i moderbedriften/næringen. SIVA inngår en femårig utviklingsavtale med moderbedriften, som på sin side får tilgang til nettverk og et profesjonelt redskap for utvikling av nye bedrifter slik at lokalsamfunnet kan få en bredere næringsstruktur.

En næringshage er en samlokalisering av små kunnskapsintensive virksomheter som bygger opp et profesjonelt, faglig og sosialt miljø som skal stimulere bedriftene til vekst. Ved hver næringshage etableres det et utviklingsselskap som tar seg av fellesoppgaver for bedriftene, profilering, nettveksbygging og tiltak for kompetanseheving. Disse selskapene inngår normalt en femårig drifts- og utviklingsavtale med SIVA.