Historisk arkiv

Regjeringen og Sametinget enige om prosedyrer for konsultasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 11.05.2005

Regjeringen og Sametinget er enige om prosedyrer for hvordan konsultasjoner mellom statlige myndigheter og Sametinget skal foregå i saker som kan påvirke samene direkte. (11.05.2005)

Pressemelding

Nr.: 73/2005
Dato: 11.05.2005

[ Samisk versjon ]

Regjeringen og Sametinget enige om prosedyrer for konsultasjoner

Regjeringen og Sametinget er enige om prosedyrer for hvordan konsultasjoner mellom statlige myndigheter og Sametinget skal foregå i saker som kan påvirke samene direkte. Prosedyrene ble underskrevet av sametingspresident Sven-Roald Nystø og kommunal- og regionalminister Erna Solberg i dag.

– Som urfolk i Norge har samene rett til å bli konsultert i saker som kan få direkte betydning for dem. Denne retten er nedfelt i ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater som Norge sluttet seg til i 1990, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. – For å sikre at arbeid med saker av direkte betydning for samene skjer på en tilfredsstillende måte, er det viktig å få etablert prosedyrer som både statlige myndigheter og Sametinget er enige om, sier kommunalministeren.

Konsultasjonsprosedyrene bygger på følgende grunnelementer:

  • Sametinget må få fullstendig informasjon om relevante forhold i den aktuelle saken så tidlig som mulig, og på alle stadier i behandlingen av en sak.
  • Sametinget må gis tid til å vurdere aktuelle spørsmål og til å gi tilbakemelding. Tilbakemeldinger på forslag skal gis innen nærmere avtalte frister.
  • Det skal legges til rette for at konsultasjonsprosessene ikke avsluttes så lenge Sametinget og staten antar det er mulig å oppnå enighet om saken.
  • Målsettingen er å oppnå enighet om lover og tiltak som kan påvirke samene direkte.

– Enigheten om disse konsultasjonsprosedyrene er et meget viktig skritt for å utvikle og styrke samhandlingsformene mellom staten og Sametinget, sier sametingspresident Sven-Roald Nystø. – Prosedyrene legger til rette for at partnerskapsperspektivet mellom staten og Sametinget kan utvikles, noe som er viktig for å oppnå en styrking av samisk kultur og samiske samfunn, avslutter sametingspresidenten.