Historisk arkiv

Rettsvern til selvkost i nytt borettsregister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen fremmer forslag om at registeret over borettslagsboliger skal skje i regi av et offentlig borettsregister i grunnboken. (04.03.2005)

Pressemelding

Nr.: 22/2005
Dato: 04.03.2005

Rettsvern til selvkost i nytt borettsregister

Regjeringen fremmer forslag om at registeret over borettslagsboliger skal skje i regi av et offentlig borettsregister i grunnboken. – Dette gir det beste rettsvernet for forbrukeren og er enklest for brukerne, sier statsråd Erna Solberg.

Stortinget har tidligere vedtatt at private aktører kan konkurrere om å drive slike registre. - Etter en grundig kartlegging av markedet har vi kommet til at det ikke er grunnlag for slik konkurranse. Vi fremmer derfor på nytt forslag om at den offentlige grunnboken også skal være rettsregister for rettigheter i borettslagsboliger på lik linje med selveierboliger. Da får vi samlet alle registreringer på ett sted, sier statsråden.

Et av formålene med private borettsregistre er å sikre rimelige registreringsgebyrer for brukerne. - Vi er opptatt av at brukerne kommer best mulig ut som følge av forslaget. Vi foreslår derfor at tinglysingsgebyret for borettslagsboliger kun skal tilsvare selvkost, sier statsråd Solberg. Foreløpige beregninger viser at gebyret vil utgjøre 400 - 500 kroner.

- Forslaget innebærer at forbrukerne får en trygg og rimelig tjeneste. De profesjonelle aktørene får ett register å forholde seg til. Det gjør jobben enklere for advokater, eiendomsmeglere og andre, sier statsråd Erna Solberg.

Målsettingen er at grunnboken kan fungere som rettsregister for borettslagsboliger fra 1. juli 2006, og at resten av den nye borettslagsloven da kan iverksettes.

Regjeringen fremmer også forslag som gjør at resten av borettsloven kan tre i kraft fra sommeren.