Historisk arkiv

Rom for rom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel for nettsidene 22.04.2005

- En god dialog mellom rombefolkningen og myndigheter er den beste metoden for å legge til rette for bedre levekår for rom, oppsummerer statssekretær Cathrin Bretzeg. - Jeg ser mange likhetspunkter med samenes tidligere situasjon, supplerer statssekretær Ellen Inga O. Hætta. Sammen med representanter for Oslo kommune deltok de på et studiebesøk om rom i Stockholm 18.-19. april. (22.04.2005)

Rom for rom

- En god dialog mellom rombefolkningen og myndigheter er den beste metoden for å legge til rette for bedre levekår for rom, oppsummerer statssekretær Cathrin Bretzeg. - Jeg ser mange likhetspunkter med samenes tidligere situasjon, supplerer statssekretær Ellen Inga O. Hætta. Sammen med representanter for Oslo kommune deltok de på et studiebesøk om rom i Stockholm 18.-19. april.

Bakgrunnen for studieturen er statsråd Erna Solbergs initiativ for et samarbeid med Oslo kommune om å etablere en møteplass for Oslos rombefolkning, som utgjør ca. 500 personer. Oslo kommune var representert med utdanningssjef Tone Skodvin Sinding, Byrådsavdeling for barn og utdanning, og spesialrådgiver Helge Skjetne, Byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenester.

Ellen Inga O. Hætta, Lise Bergh og Cathrin Bretzeg.
Tre statssekretærer utveksler erfaringer: Ellen Inga O. Hætta, Lise Bergh og Cathrin Bretzeg. Foto: Eline Bjerke.

Vedlikeholder samtalen

I Justitiedepartementet ble gruppen mottatt av statssekretær Lise Bergh. - Hva har vi lært fra vi tok tak i utfordringene på 60-tallet? Jo, at vi må finne løsninger ved å inkludere gruppene, understreket hun. - Et Romskt råd er etablert for å vedlikeholde samtalen og minner oss stadig på at vi må gå ut fra gruppens egne ønsker. Bergh mener at rådet og deres formøter også har vært viktig for å forene de ulike romgruppene. Diskriminering av gruppen pågår stadig. Ombudsmannen kartlegger diskrimineringen og rapporterer at anmeldingsfrekvensen har økt.

Odd Fosseidbråten og Cathrin Bretzeg.
Ambassadør Odd Fosseidbråten inviterte på lunsj i den norske ambassaden med Cathrin Bretzeg ved sin side. Foto: Eline Bjerke.

- Vi lytter til hverandre

I Romskt Kulturcentrum ble studiegruppen mottatt av ordförande Fred Taikon som fortalte om senterets aktiviteter og tilbud. Senteret har vært i drift i et drøyt år med et årsbudsjett på 1,8 millioner SEK. Senteret inneholder en konferanseavdeling med kafe og tilbyr kurs i språk og dialekter, gitarspill, dans og matlagning. - Her er alle velkommen. Vi lytter til hverandre; slik får vi det til, sa Fred Taikon. Taikon fortalte at senteret har åpnet mange tidligere stengte dører for rom, blant annet i radio, i skolen og i arbeidslivet.

Ellen Inga O. Hætta og Fred Taikon.
Statssekretær Ellen Inga O. Hættas kofte falt i smak hos ordförande Fred Taikon ved Romskt Kulturcentrum. Foto: Eline Bjerke.

E'Pippi Lungo strinfa

Stockholms stad har det operasjonelle ansvaret for arbeidet med rominnbyggerne. Prosjektleder Ann-Marie Algemo ved stadsledningskontoret orienterte studiegruppa om tiltakene. - Vi har 14 fungerende romforeninger som representerer alle grupper av rom. De viktigste tiltakene i byen er bidrag for organisering og etterutdanning. På informasjonssiden kan byen vise til etableringen av Romskt Kulturcentrum, utgivelse av avisen E Romani Glinda og barnebøker.

Tove Skotvedt og Petter Drefvelin.
Tove Skotvedt og Petter Drefvelin fra Kommunal- og regionaldepartementet leser om Pippi Langstrømpe på romani: E'Pippi Lungo strinfa. Foto: Eline Bjerke.

Prosjektleder Manuel Tan Marti arbeider for å legge tilrette for å utdanning til skoleassistenter og soialarbeidere. Marti er selv rom, og fortalte at han gikk mange runder blant sine egne for å samle støtte til å søke prosjektlederstillingen. - Jeg snakket med mange referansepersoner om de ville at jeg skulle representere dem og arbeide for dem, sa Marti.

Manuel Tan Marti.
Stockholm. Foto: Eline Bjerke.


22.04.2005