Historisk arkiv

Staten frikjent i Krekar-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 29.09.2005

Oslo tingrett har i dag frikjent Staten ved Kommunal- og regionaldepartementet i forbindelse med søksmål fra Najmuddin Faraj Ahmad, alias Mullah Krekar om ugyldig utvisningsvedtak. (29.09.2005)

Pressemelding

Nr.: 219/2005
Dato: 29.09.2005

Staten frikjent i Krekar-saken

Oslo tingrett har i dag frikjent Staten ved Kommunal- og regionaldepartementet i forbindelse med søksmål fra Najmuddin Faraj Ahmad, alias Mullah Krekar om ugyldig utvisningsvedtak.

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg uttaler at hun er tilfreds med at Oslo Tingrett i dom av 27. september som ble offentliggjort i dag, frikjente Staten ved Kommunal- og regionaldepartementet i forbindelse med søksmål fra Najmuddin Faraj Ahmad, alias Mullah Krekar Krekar med påstand om at utlendingsmyndighetenes vedtak om å utvise ham fra riket var ugyldig.

- Det fremgår av dommen at vi har bygget på en riktig tolkning av utlendingsloven med hensyn til forståelsen av begrepet ”rikets sikkerhet” som utvisningsgrunnlag, sier Solberg. Retten konstaterer at vår forståelse av begrepet ”hensynet til rikets sikkerhet” som utvisningsgrunnlag er korrekt.

- Vi har videre fått medhold i at tingretten ikke kan prøve hensiktsmessigheten av vedtaket, og at domstolen heller ikke kan prøve forvaltningens skjønnsmessige vurdering av om utvisning faktisk kan skje, dersom adgang til utvisning først er tilstede.

- Jeg er glad for at retten har lagt vekt på at det i disse spørsmålene kreves en særlig kyndighet og erfaring, som et forvaltningsorgan innehar, og at retten viser til at instruksjonsmyndigheten i slike tilfeller er tillagt Kommunal- og regionaldepartementet.

- Retten har konstatert at utvisningsvedtaket av 12. mai i år er gyldig. Det fremgår videre av dommen at spørsmålet om hvorvidt utvisning av hensyn til rikets sikkerhet er nødvendig, er avgjort med bindende virkning gjennom UNEs vedtak.

- Staten anførte to utvisningsgrunnlag. Jeg konstaterer at retten etter å ha slått fast at utvisningsvedtak pga. rikets sikkerhet er gyldig, ikke har funnet grunn til å ta stilling til det andre utvisningsgrunnlaget; nemlig grove og/eller gjentatte overtredelser av utlendingsloven.

- Jeg er på bakgrunn av dette tilfreds med utfallet av saken, selv om det selvfølgelig hadde vært ønskelig om retten også hadde tatt stilling til det andre utvisningsgrunnlaget, sier kommunalministeren.

- Jeg vil likevel knytte en kommentar til dommen på ett punkt. Det gjelder hva retten uttaler om UDIs standpunkt til iverksettelsesspørsmålet. På det tidspunktet UDIs vedtak ble fattet kontrollerte Krekars organisasjon et eget område i Irak. I UDIs vedtak legges det til grunn at Krekar skal sendes tilbake til dette området, hvor han ville være trygg. Situasjonen var således på det tidspunket helt annerledes enn dagens situasjon hvor det ikke lengre eksisterer et slikt område, kontrollert av Krekars folk. Returspørsmålet er derfor i dag helt annerledes.

- Situasjonen i Irak og våre internasjonale forpliktelser medfører i øyeblikket at det ikke er aktuelt for Norge å sende Krekar tilbake til hjemlandet. Iverksettelse av vedtaket om utvisning vil derfor ikke skje på nåværende tidspunkt. Som kjent foregår det for tiden et politisk reformarbeid i Irak. Utkast til ny grunnlov foreligger, men utkastet er ikke endelig. Reformarbeidet har tatt lengre tid enn forventet, også mht. utarbeidelse av et grunnlovsutkast. Selv om det har vært forsinkelser i prosessen, forventes den å gå fremover, og det forventes også at folkeavstemningen vil skje i løpet av oktober. Jeg har stor tro på at den politiske prosessen i Irak vil gå i en slik retning at Krekar kan bli returnert, sier kommunalministeren.

Krekar saksøkte staten i fjor høst med påstand om at Utlendingsdirektoratets førsteinstansvedtak om å utvise ham fra riket var ugyldig. Krekar påklaget også vedtaket til Utlendingsnemnda. Utlendingsnemnda fattet etter instruks fra departementet vedtak 12. mai i år om å opprettholde Utlendingsdirektoratets vedtak om utvisning av Krekar av hensyn til rikets sikkerhet og for grovt brudd på utlendingsloven. Siden klagesaken ble avgjort av Utlendingsnemnda før tingrettens behandling av saken, er det Utlendingsnemndas vedtak som har vært gjenstand for tingrettens vurdering. Rettsaken fant sted i juni i år.

Kommunalministeren viser for øvrig til tidligere pressemeldinger om utvisning av Krekar:

12.05.05 Klage fra Najmuddin Faraj Ahmad, alias mullah Krekar, ikke tatt til følge

10.03.05 Videre behandling av Krekar-saken: Avslutning av klagesaken og behandling av søksmålet mot staten