Historisk arkiv

Kommunene må ha en mer aktiv boligpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding til NOU 2002:2 Vedlegg 5

Kommunene må ha en mer aktiv boligpolitikk

Kommunene må ha en mer aktiv boligpolitikk. For å få dette til må kommunene gis tilstrekkelige stimulanser. Utvalget anbefaler å innføre et statlig tilskudd til kommunene ved nybygging og at staten skal dekke halvparten av tapene på kommunale lån til vanskeligstilte. Kommunene må dessuten settes i stand til å fylle sin tiltenkte rolle som kvalitetssikrer i boligbyggingen.

Det anbefales å vurdere å innføre en finansieringsordning for kommunale tomtekjøp og en egen portallov for boligsektoren. En slik lov vil tydeliggjøre viktigheten av boligpolitikk og kommunenes ansvar.

Utvalget anbefaler at Husbanken utvikles videre i retning av et kompetansesenter og et service- og støtteorgan for kommunene. Samarbeidet mellom kommunene og Husbanken om boligsosiale handlingsplaner berømmes.

For å sikre bedre koordinering og en felles strategi mellom statlige etater, foreslår utvalget at det vurderes å opprette et felles direktorat for plan-, bygge- og boligspørsmål. Et slikt direktorat vil også kunne ta initiativ til regionale samarbeidsprosjekter på tvers av kommunegrensene.

15.2.02