Historisk arkiv

Sterkere virkemidler for nybygging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding til NOU 2002:2 Vedlegg 1

Sterkere virkemidler for nybygging

Det regjeringsnedsatte Boligutvalget vil ha en sterkere statlig og kommunal innsats for å fremme boligbygging. Utvalget foreslår blant annet at staten gir et direkte tilskudd til kommunene for hver nybygd bolig som bygges .

Det er behov for bygging av nye boliger i vekstområdene, og spesielt i Oslo-området. Et direkte tilskudd for hver nybygd bolig vil stimulere kommunene til å prioritere nybygging og redusere eventuelle negative effekter for kommunenes økonomi av økt boligbygging. Dette vil være et treffsikkert virkemiddel for å få fortgang i nybyggingen, og kan også motvirke tendensen til at enkelte kommuner søker å velte kostnader over på utbyggere, sier utvalgsleder Kristian Wibe.

Utvalget ber også om at inntektssystemet for kommunene blir gjennomgått, for å se om det tilgodeser vekstkommunene i tilstrekkelig grad.

For å redusere kommunenes risiko og kostnader ved tomteerverv, anbefaler utvalget at det vurderes å opprette en statlig finansieringsordning. Utvalget understreker nødvendigheten av at kommunene i de større byregionene sammen tar et ansvar for å komme fram til en helhetlig arealbruk som gir rom for boligbygging. Alternativt må endringer i ansvaret for lokale og regionale planer vurderes, sier utvalgsleder Kristian Wibe.

15.2.02