Historisk arkiv

Enklere byggesaksbehandling - nå også på nett!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

NOTAT

Enklere byggesaksbehandling – nå også på nett!

For regjeringen er ” et enklere Norge” en av hovedprioriteringene. Det er satt i gang en rekke arbeider for å forenkle saksbehandling, redusere byråkrati og skjemavelde for både privatpersoner og næringsliv. En av hovedprioriteringene for å skape et enklere Norge er en bedre plan- og byggesaksbehandling.

Regjeringen har gjort en rekke tiltak for å forenkle plan- og bygningsloven (PBL):

  • Tidsfrister og forenklinger i PBL ble innført fra 1. juli
  • Åpner ByggSøk – som er et program for elektronisk byggesaksbehandling på nett
  • Har nedsatt et bygningslovutvalg – som bla skal se på ytterligere forenklinger i byggesakslovgivningen

Tidsfrister og forenkling i plan- og byggesakslovgivningen

  • Miljøverndepartementet har innført tidsfrist på 12 uker for behandling av private reguleringsforslag, se mer: Om endringer i plan- og bygningsloven
  • Det er blitt innført frist på 12 uker for behandling av vanlige byggesaker i kommunene
  • For enkle saker og meldingssaker er fristen nå satt til tre uker
  • Flere saker skal kunne behandles som enkle saker. Tilbygg på inntil 50 m 2> og nybygg på inntil 70 m 2> kan nå behandles som meldingssaker, mot hhv 30m 2> og 50m 2> tidligere. Dette vil nå også gjelde næringsbygg. I tillegg skal reklameskilt og lignende nå også kunne gå som meldingssaker.
  • Ansvarlig søker skal nå være postkasse for naboklager. På den måten kan en rekke klager og innvendinger tas hensyn til tidligere i prosessen og spare mye tid og arbeid
  • Ulike sektormyndigheter får nå også frister til å gi tillatelse eller komme med uttalelser til byggesaker.
  • Fom 1. juli 2004 vil kommunen måtte tilbakebetale deler av byggesaksgebyret dersom en ikke behandler byggesaken innen de gjeldende tidsfristene.
  • I tillegg er det gjort en rekke andre mindre endringer. Les mer om endringene på: http://www.dep.no/krd/norsk/aktuelt/pressem/016031-990055/index-dok000-b-n-a.html

Disse endringene vil kunne gi store besparelser for næringsliv og boligkjøpere. I tillegg vil det gi større forutsigbarhet for utbyggere.

ByggSøk – fra papirmølle til tastetrykk

ByggSøk er byggesaksbehandling på Internett. Fra 9. juli vil kommuner kunne tilby byggesaksbehandling på nettet. Dette er et samarbeid mellom staten (v/ Byggteknisk etat og Kommunaldep.), kommunene og byggenæringen. ByggSøk vil gi raskere plan- og byggesaksbehandling, noe som totalt kan gi en innsparing på 3,5 mrd for samfunnet som helhet.

Gjennom ByggSøk kan man sende søknader elektronisk og all relevant informasjon om plan- og byggesaksbehandling kan finnes på et sted. Her vil informasjonen være lett tilgjengelig og en kan få elektronisk veiledning – 24 timer i døgnet. Informasjon kan også lagres slik at man ikke trenger å komme med den sammen informasjonen flere ganger.

ByggSøk vil også medføre en standardisering av søknad og krav over kommunegrensene – og dermed også økt samarbeid mellom kommunene. Dette vil lette arbeidet, særlig for mindre utbyggere som har oppdrag i ulike kommuner.

Med ByggSøk skal søker kunne følge behandlingen av byggesaken, slik at man hele tiden vet hva som er status. På sikt er det også meningen at man kan få automatisk tillatelse i enkle saker over nettet. ByggSøk er gratis å bruke både for kommunene og personer/ bedrifter – og alle som har internettilgang kan bruke ByggSøk. Det er ulikt i hvor langt kommunene er kommet i å ta i bruk ByggSøk (les mer på: http://byggsok.be.no/ )

Forenklingsarbeidet fortsetter!

Regjeringen har fortsatt høy prioritet på forenklingsarbeidet innenfor plan- og byggesaksbehandling. Miljøverndepartementet har nå mottatt Planlovutvalgets innstilling (se mer: http://www.planlovutvalget.dep.no/ ). Kommunaldepartementet har også oppnevnt et Bygningslovutvalg som særlig har fått i oppdrag å se på ytterligere forenklinger av bygningsdelen av Plan- og bygningsloven samt å gjøre den mer brukervennlig. Utvalget vil levere en delinnstilling høsten 2003 og skal være ferdig sommeren 2005.