Historisk arkiv

Rundskriv H-04/03

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Ikrafttredelse av endringer i utlendingsloven og utlendingsforskriften (Eurodac)

Ikrafttredelse av endringer i utlendingsloven og utlendingsforskriften (Eurodac).

Utlendingsdirektoratet
Utlendingsnemnda
Justisdepartementet
Politidirektoratet
Datatilsynet
Politiets sikkerhetstjeneste
Utenriksdepartementet

 

Nr.

Vår ref

Dato

H-4/03

02/6053

13.01.2003

 

Ikrafttredelse av endringer i utlendingsloven og utlendingsforskriften (Eurodac)

I. Ikrafttredelse av endringer i utlendingsloven

Ved lov 15. juni 2001 nr. 72 om endringer i utlendingsloven (jf. Ot.prp. nr. 96 (2000-2001) og Innst.O. nr. 128 (2000-2001)) ble det vedtatt en ny bestemmelse i utlendingsloven vedrørende det europeiske fingeravtrykkssamarbeidet Eurodac, ny § 37 e . Som følge av den nye bestemmelsen ble det også vedtatt endringer i utlendingsloven § 37 og § 37 c.

Loven vil tre i kraft 17. januar, etter beslutning i Statsråd samme dag om ikrafttredelse. En oversikt over endringene i utlendingsloven er vedlagt, se vedlegg 1.

Eurodac er et sentralt fingeravtrykksregister som har til formål å bidra til fastsettelse av hvilken stat som i henhold til Dublinkonvensjonen (vil bli erstattet av den såkalte Dublin-forordningen) er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremmes i en medlemsstat, og på annen måte bidra til en mest mulig effektiv praktisering av Dublinkonvensjonen, jf. artikkel 1 i forordningen. Det er opprettet en sentral enhet i EU-Kommisjonen, jf. artikkel 3. Den sentrale enheten skal drive en sentral elektronisk database for fingeravtrykksopplysninger, og ha ansvaret for den elektroniske dataoverføringen mellom medlemsstatene og den sentrale databasen.

Det er avklart at Kriminalpolitisentralen vil ha det tekniske og administrative ansvaret for Eurodac nasjonalt. Datatilsynet vil være nasjonal tilsynsmyndighet. Politidirektoratet vil være klageorgan for avgjørelser om innsyn, retting, sletting eller erstatning.

Både endringene i utlendingsloven og endringene i utlendingsforskriften som omtales under punkt II nedenfor, bygger på Rådsforordning (EF) nr. 2725/2000 (Eurodacforordningen). Det vises derfor til det som fremgår under punkt II når det gjelder det nærmere innholdet av forordningen. Her knyttes bare enkelte korte merknader til lovendringene.

Nærmere om § 37 e

Første og annet ledd slår fast at det som ledd i samarbeidet i henhold til avtale mellom Norge, Island og EU om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremmes i en av statene, kan fingeravtrykk tas av utlending som har fylt 14 år og som søker asyl eller som uten å bli bortvist blir anholdt i forbindelse med ulovlig passering av ytre Schengen-grense eller som oppholder seg ulovlig i riket. Sammen med fingeravtrykkene kan det samles inn visse ledsagende opplysninger. Opplysningene skal overføres til den sentrale Eurodac-enheten i EU-Kommisjonen.

Lovbestemmelsen bruker begrepet ”utlending”. I den tilsvarende forskriftsbestemmelsen ( se ny § 132 a nedenfor) er dette presisert til å gjelde utlending ”som ikke er borger av et EU-land eller et land som deltar i Eurodac-samarbeidet”.

Formuleringen ”ytre Schengen-grense” i første ledd bokstav b er noe uheldig. Storbritannia og Irland har ikke sluttet seg til Schengen-samarbeidet. Landene deltar imidlertid i Dublin- og Eurodac-samarbeidet, og det er på det rene at det ikke skal tas fingeravtrykk av utlending som blir anholdt i forbindelse med ulovlig passering av grensen mellom Norge og disse landene. Den tilsvarende bestemmelsen i utlendingsforskriften (se ny § 132 a første ledd nedenfor), er imidlertid korrekt. Forskriftsbestemmelsen slår fast at fingeravtrykk skal tas av utlending som ”uten å bli bortvist, blir anholdt i forbindelse med ulovlig passering av grensen mellom Norge og et land som ikke er et EU-land eller deltar i Eurodac-samarbeidet”. Departementet vil ta initiativ til å få endret formuleringen i lovbestemmelsen.

Med begrepet ”opprinnelsesstat” i annet ledd første punktum menes det land som overfører opplysningene til den sentrale Eurodac-enheten.

I tredje ledd heter det at personopplysningsloven gjelder for behandlingen av opplysningene hvis ikke annet er bestemt i lov eller forskrift. Videre gis Kongen hjemmel til å fastsette nærmere regler i forskrift om behandling av opplysningene. Slike bestemmelser er gitt i utlendingsforskriften, jf. punkt II nedenfor.

Nærmere om endringen i § 37 c første ledd

Endringen innebærer at beslutning om at det skal tas fingeravtrykk som nevnt i § 37 e, kan treffes av polititjenestemann eller Utlendingsdirektoratet.

Nærmere om endringen i § 37 fjerde ledd

§ 37 fjerde ledd innebærer at det presiseres at det er reglene i § 37 e som gjelder for behandling av fingeravtrykk i henhold til avtalen mellom Norge, Island og EU om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremmes i en av statene.

Nærmere om ikrafttredelse

At loven trer i kraft 17. januar innebærer at det fra og med denne dato kan tas fingeravtrykk med hjemmel i ny § 37 e og at fingeravtrykkene kan overføres til Eurodac sammen med ledsagende opplysninger. På dette tidspunkt vil imidlertid ikke de nærmere bestemmelsene i utlendingsforskriften vedrørende Eurodac ha trådt i kraft, se punkt II nedenfor. De av bestemmelsene som styrker utlendingens stilling kan og må likevel legges til grunn før ikrafttredelse. Dette innebærer f.eks. at politiet, når fingeravtrykk tas med hjemmel i ny § 37 e, må gi slik informasjon som angitt i ny § 132 d i utlendingsforskriften (se punkt II nedenfor). Videre må forskriftens presisering av hvilke utlendinger det kan tas fingeravtrykk av legges til grunn. Det skal heller ikke tas fingeravtrykk av utlending som blir anholdt i forbindelse med ulovlig passering av grensen mellom Norge og Storbritannia/Irland. Det vises til merknadene til ny § 37 e første og annet ledd ovenfor.

II. Endringer i utlendingsforskriften

Alle forskriftsendringene gjelder Eurodac. Endringene vil tre i kraft 23. januar. En oversikt over endringene i utlendingsforskriften er vedlagt, se vedlegg 2.

Generelt om forskriftsendringene

I enkelte av bestemmelsene brukes formuleringen ”EU-land eller land som deltar i Eurodac-samarbeidet”. ”Land som deltar i Eurodac-samarbeidet” vil for det første omfatte Norge og Island. Formuleringen vil også omfatte alle EU-landene, bortsett fra Danmark. Danmark har ikke deltatt i vedtakelsen av Eurodac-forordningen og er i dag ikke bundet eller omfattet av forordningen, jf. forordningens preambel. Når formuleringen ”EU-land eller land som deltar i Eurodac-samarbeidet” brukes er det for å få frem at også Danmark omfattes.

Nærmere om § 129 nytt fjerde ledd

Endringen i § 129 innebærer at det presiseres at det er reglene i §§ 132 a til 132 g som gjelder for behandling av fingeravtrykk i henhold til avtalen mellom Norge, Island og EU om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremmes i en av statene.

Nærmere om § 132a

Bakgrunnen for bestemmelsene som foreslås i § 132a første til tredje ledd er artikkel 4, 5, 8 og 9 i Eurodac-forordningen. Det fremgår av artikkel 4 og 5 at hver medlemsstat omgående skal ta fingeravtrykk av asylsøkere som har fylt 14 år. Sammen med fingeravtrykkene skal følgende opplysninger overføres til sentralenheten og registreres i Eurodac: Opprinnelsesmedlemsstat (den stat som overfører opplysningene), sted og dato for fremleggelse av asylsøknaden, referansenummer brukt av vedkommende stat, kjønn, den dato fingeravtrykkene ble tatt og dato for overføring av opplysningene til sentralenheten.

Artikkel 8 og 9 slår fast at hver medlemsstat omgående skal ta fingeravtrykk av utlending som anholdes i forbindelse med ulovlig passering av statens grense på land, til sjøs eller i luften etter å ha kommet fra et tredjeland, og som ikke blir bortvist. Sammen med fingeravtrykkene skal følgende opplysninger overføres til sentralenheten og registreres i Eurodac: Opprinnelsesmedlemsstat, sted og dato for anholdelsen, referansenummer brukt av vedkommende stat, kjønn, den dato fingeravtrykkene ble tatt og dato for overføring av opplysningene til sentralenheten.

Bakgrunnen for bestemmelsen som foreslås i fjerde ledd er artikkel 11 i forordningen. Det følger av artikkel 11 at enhver medlemsstat kan, for å kontrollere om en utlending som oppholder seg ulovlig på dens territorium tidligere har fremlagt asylsøknad i en annen medlemsstat, overføre til sentralenheten fingeravtrykksopplysninger som gjelder fingeravtrykk den eventuelt har tatt av en slik utlending som har fylt 14 år, sammen med referansenummeret medlemsstaten har brukt. Fingeravtrykksopplysningene skal ikke lagres i Eurodac.

Femte ledd første punktum har sin bakgrunn i artikkel 25. Det heter her at medlemsstatene skal sikre at anvendelse av opplysninger registrert i den sentrale databasen i strid med Eurodacs formål fastsatt i artikkel 1 nr. 1, straffes med egnede sanksjoner. Forslaget til femte ledd første punktum innebærer at den som forsettlig eller uaktsomt anvender opplysninger i Eurodac i strid med Eurodacs formål, kan straffes med bøter eller med fengsel inntil seks måneder eller med begge deler, jf. utlendingsloven § 47 første ledd bokstav a.

Nærmere om § 132b

Bakgrunnen for bestemmelsen som foreslås i første ledd er artikkel 6 og 7 i Eurodac-forordningen. Artikkel 6 slår fast at opplysningene skal lagres i den sentrale databasen i ti år fra den dato fingeravtrykkene ble tatt. Etter utløpet av denne perioden skal sentralenheten automatisk slette opplysningene. I artikkel 7 heter det at dersom en person oppnår statsborgerskap i en medlemsstat før utløpet av tiårsperioden, skal opplysningene slettes så snart opprinnelsesmedlemsstaten blir oppmerksom på det.

Bestemmelsen som foreslås i annet ledd, bygger på artikkel 10. Det heter i artikkel 10 at opplysningene skal lagres i den sentrale databasen i to år fra den dato fingeravtrykkene ble tatt. Etter utløpet av denne perioden skal sentralenheten automatisk slette opplysningene. Opplysningene skal imidlertid slettes før utløpet av toårsperioden dersom opprinnelsesmedlemsstaten blir oppmerksom på at utlendingen har fått oppholdstillatelse, har forlatt medlemsstatenes territorium eller har oppnådd statsborgerskap i en medlemsstat.

Tredje ledd har sin bakgrunn i artikkel 11 . Denne bestemmelsen slår fast at så snart resultatene fra sammenlikningen av fingeravtrykksopplysningene med fingeravtrykksopplysninger for asylsøkere som er overført av andre medlemsstater er overført til opprinnelsesmedlemsstaten, skal sentralenheten umiddelbart slette opplysningene.

Nærmere om ny 132c

Bakgrunnen for bestemmelsen som foreslås i første ledd, er artikkel 12 i forordningen. Det følger av artikkel 12 at opplysninger om en asylsøker skal sperres i den sentrale databasen dersom denne personen er blitt anerkjent og har fått innreisetillatelse som flyktning i en medlemsstat. Slik sperring skal foretas av sentralenheten etter instruks fra opprinnelsesmedlemsstaten. Fem år etter at Eurodac har innledet sin virksomhet skal så statene ta stilling til hvorvidt denne type opplysninger skal lagres i samsvar med artikkel 6 eller slettes.

Nærmere om § 132d

Bestemmelsen som foreslås bygger på artikkel 18. Artikkel 18 nr. 1 slår fast at en person som omfattes av forordningen skal informeres av opprinnelsesmedlemsstaten om navnet til kontrolløren eller eventuelt dennes representant (i den danskspråklige versjonen av forordningen vises det til ”den registeransvarlige” i stedet for ”kontrolløren”). Videre skal det informeres om formålet med behandlingen av opplysningene innen Eurodac, hvem som mottar opplysningene, plikten til å avgi fingeravtrykk og hvorvidt det gis rett til innsyn i og rett til å korrigere opplysninger som gjelder ham/henne. Informasjonen skal gis når fingeravtrykk blir tatt.

For en person som omfattes av artikkel 11, skal informasjonen gis senest på det tidspunkt opplysningene om personen overføres til sentralenheten. Denne informasjonsplikten gjelder ikke når det viser seg umulig å skaffe informasjonen eller når det ville innebære uforholdsmessig store anstrengelser.

Nærmere om § 132e

Grunnlaget for bestemmelsen som foreslås i første ledd, er artikkel 18 nr. 2 i forordningen. Det fremgår av artikkel 18 nr. 2 at den registrerte skal ha rett til å motta meddelelse om hvilke opplysninger om ham/henne som er registrert i den sentrale databasen, og om hvilken medlemsstat som har overført dem til sentralenheten.

Annet ledd bygger på artikkel 18 nr. 3, 4 og 5. Det heter her at enhver person kan i hver medlemsstat be om at opplysninger som inneholder faktiske feil blir korrigert, eller at data som er ulovlig registrert blir slettet. Korrigering og sletting skal overføres uten opphold av medlemsstaten som har overført opplysningene.

Dersom retten til korrigering og sletting utøves i en annen medlemsstat enn den eller de som har overført opplysningene, skal myndighetene i denne medlemsstaten kontakte myndighetene i vedkommende medlemsstat(er), slik at sistnevnte kan kontrollere at opplysningene er korrekte og at de er blitt overført og registrert i den sentrale databasen på lovlig måte.

Dersom det viser seg at opplysningene inneholder faktiske feil eller er blitt registrert ulovlig, skal medlemsstaten som har overført opplysningene korrigere eller slette dem. Den registrerte skal informeres.

Bakgrunnen for bestemmelsen som foreslås i tredje ledd er artikkel 18 nr. 6. Det heter her at dersom medlemsstaten som har overført opplysningene ikke er enig i at opplysningene inneholder faktiske feil eller er blitt registrert på ulovlig måte, skal den uten unødig opphold gi skriftlig forklaring til den registrerte om hvorfor den ikke er villig til å korrigere eller slette opplysningene. Medlemsstaten skal også orientere den registrerte om hvilke skritt han/hun kan ta dersom han/hun ikke godtar forklaringen som er gitt. Orienteringen skal inneholde informasjon om hvordan man kan anlegge søksmål, eventuelt inngi klage til de kompetente myndigheter eller domstoler i medlemsstaten, samt hvilken økonomisk eller annen bistand som kan ytes i samsvar med denne medlemsstatens lover, forskrifter og fremgangsmåter.

Nærmere om 132f

Bakgrunnen for bestemmelsen som foreslås her er artikkel 17 i forordningen. Artikkel 17 slår fast at enhver person eller medlemsstat som har lidd skade som følge av en ulovlig behandling eller enhver annen handling som er i strid med bestemmelsene i denne forordning, skal ha rett til erstatning fra medlemsstaten som er ansvarlig for skaden. Denne staten skal helt eller delvis fritas for sitt ansvar, dersom den kan bevise at den ikke er ansvarlig for hendelsen som forårsaket skaden.

Nærmere om 132 g

Bestemmelsen slår fast at den registrerte kan påklage avgjørelse om innsyn, retting, sletting eller erstatning til Politidirektoratet.

Med hilsen

Thor Arne Aass e.f.
ekspedisjonssjef

 
 

Sissil Pettersen
avdelingsdirektør


Vedlegg 1

Med virkning fra 17. januar 2003 gjøres følgende endringer i lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven):

§ 37 fjerde ledd skal lyde:

Det kan tas fotografi og fingeravtrykk av utlending som

a) ikke kan dokumentere sin identitet eller det er grunn til å anta at utlendingen oppgir falsk identitet,

b) søker asyl eller en tillatelse etter loven,

c) har fått avslag på søknad om asyl eller tillatelse etter loven, ellerd) er bortvist eller utvist eller som antas å oppholde seg ulovlig i riket

For behandling av fingeravtrykk i henhold til avtale mellom Norge, Island og Det europeiske fellesskap om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremlegges i Norge, Island eller en medlemsstat, gjelder reglene i § 37 e.

§ 37 c første ledd skal lyde:

Beslutning om at det skal tas fotografi eller fingeravtrykk som nevnt i §§ 37 fjerde ledd og 37 e, treffes av polititjenestemann eller Utlendingsdirektoratet.

Ny § 37 e skal lyde:

Som ledd i samarbeidet i henhold til avtale mellom Norge, Island og Det europeiske fellesskap om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremlegges i Norge, Island eller en medlemsstat, kan fingeravtrykk tas av utlending som har fylt 14 år og som

a)søker asyl,

b)uten å bli bortvist, blir anholdt i forbindelse med ulovlig passering av en ytre Schengen-grense, eller

c) oppholder seg ulovlig i riket.

Sammen med fingeravtrykkene kan det samles inn følgende opplysninger: Dato for den dag fingeravtrykkene ble tatt, sted og dato for fremleggelsen av asylsøknad, kjønn og opprinnelsesstat. Opplysningene skal overføres til en sentralenhet for fingeravtrykksopplysninger.

Personopplysningsloven gjelder for behandlingen av opplysningene hvis ikke annet er bestemt i lov eller forskrift. Kongen kan i forskrift gi nærmere regler om behandling av opplysningene, herunder om overføring av opplysninger til sentralenheten, lagring, sammenlikning med andre opplysninger, overføring av resultatene av slik sammenlikning, sikkerhet, sperring og sletting av opplysninger, samt regler for å sikre korrekte og oppdaterte opplysninger.


Vedlegg 2

FORSKRIFT OM ENDRING I UTLENDINGSFORSKRIFTEN

Fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet, jf. Kronprinsreg.res. 21. desember 1990 nr. 1017 og res. 15. desember 2000 nr. 1263, med hjemmel i lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) §§ 37 e og 59.

I

I forskrift av 21. desember 1990 nr. 1028 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her gjøres følgende endringer:

§ 129 nytt fjerde ledd skal lyde:

For behandling av fingeravtrykk i henhold til avtale mellom Norge, Island og Det europeiske fellesskap om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremlegges i Norge, Island eller en medlemsstat, gjelder reglene i §§ 132 a til 132 g.

Overskriften til ny §§ 132 a til 132 g skal lyde:

Eurodac, jf. lovens § 37 e, Rådsforordning (EF) nr. 2725/2000 av 11. desember 2000

Ny §§ 132 a til 132 g skal lyde:

§ 132 a. Overføring av opplysninger

Fingeravtrykk skal tas av utlending som har fylt 14 år, som ikke er borger av et EU-land eller et land som deltar i Eurodac-samarbeidet og som :

  1. søker asyl eller
  2. uten å bli bortvist, blir anholdt i forbindelse med ulovlig passering av grensen mellom Norge og et land som ikke er et EU-land eller deltar i Eurodac-samarbeidet.

Fingeravtrykkene skaloverføres til en sentralenhet for fingeravtrykksopplysninger og lagres i den sentrale databasen (Eurodac) sammen med opplysninger om:

  1. hvilket land som overfører opplysningene,
  2. kjønn,
  3. referansenummer brukt av landet,
  4. dato for den dag fingeravtrykkene ble tatt og
  5. dato for overføring av opplysningene.

For utlending som nevnt i første ledd bokstav a skal det i tillegg overføres og lagres opplysninger om sted og dato for fremleggelse av asylsøknad. For utlending som nevnt i første ledd bokstav b skal det i tillegg til opplysningene nevnt i annet ledd overføres og lagres opplysninger om sted og dato for anholdelsen.

Fingeravtrykk kan tas av utlending som har fylt 14 år, som ikke er borger av et EU-land eller land som deltar i Eurodac-samarbeidet og som oppholder seg ulovlig i riket. Fingeravtrykkene kan overføres til sentralenheten for fingeravtrykksopplysninger sammen med referansenummer.

Opplysninger registrert i Eurodac skal ikke anvendes i strid med Eurodacs formål. Kriminalpolitisentralen har det tekniske og administrative ansvaret for Eurodac nasjonalt. Datatilsynet er nasjonal tilsynsmyndighet.

§ 132 b. Lagring i Eurodac

Opplysninger om utlending som nevnt i § 132 a første ledd bokstav a skal slettes i Eurodac etter ti år og før dette dersom utlendingen oppnår statsborgerskap i et land som deltar i Eurodac-samarbeidet.

Opplysninger om utlending som nevnt i § 132 a første ledd bokstav b skal slettes i Eurodac etter to år og før dette dersom utlendingen:

  1. har fått oppholdstillatelse,
  2. har forlatt territoriet til landene som deltar i Eurodac-samarbeidet eller
  3. har oppnådd statsborgerskap i et slikt land.

Opplysninger om utlending som nevnt i § 132 a fjerde ledd skal slettes så snart resultatene fra sammenlikningen av fingeravtrykkene er overført.

Utlendingsdirektoratet skal straks underrette Kriminalpolitisentralen dersom direktoratet kjenner til at vilkårene for sletting før utløpet av tidsperiodene i første og annet ledd er oppfylt.

§ 132 c. Sperring

Opplysninger om utlending som søker asyl, jf. § 132 a annet ledd og tredje ledd første punktum, skal sperres i Eurodac dersom utlendingen har blitt anerkjent og fått innreisetillatelse som flyktning i et land som deltar i Eurodac-samarbeidet.

Utlendingsdirektoratet skal straks underrette Kriminalpolitisentralen dersom direktoratet kjenner til at vilkårene for sperring er oppfylt.

§ 132 d. Informasjon

 

Når fingeravtrykk tas av utlending som nevnt i § 132 a første ledd, skal det opplyses om:

  1. at Kriminalpolitisentralen har det tekniske og administrative ansvaret for Eurodac nasjonalt
  2. formålet med behandlingen av opplysningene,
  3. hvem som mottar opplysningene,
  4. plikten til å avgi fingeravtrykk og
  5. rett til innsyn, retting og sletting.

Slik informasjon skal også gis utlending som nevnt i § 132 a fjerde ledd, med mindre det ikke er praktisk mulig eller innebærer uforholdsmessig mye arbeid. Informasjonen skal gis senest på det tidspunkt opplysningene overføres til sentralenheten for fingeravtrykksopplysninger.

§ 132 e. Innsyn, retting og sletting

Den registrerte har rett til å få innsyn i hvilke opplysninger om vedkommende som er registrert i Eurodac, og til å få vite hvilken stat som har overført opplysningene.

Dersom det er overført opplysninger som er uriktige eller som det ikke er adgang til å registrere, skal opplysningene rettes eller slettes uten opphold. Dersom opplysningene er overført av en annen stat, skal Kriminalpolitisentralen underrette denne staten slik at staten kan kontrollere at opplysningene er korrekte og at de er overført og registrert på lovlig måte.

Dersom begjæring om retting eller sletting avslås, skal den registrerte uten unødig opphold gis skriftlig begrunnelse. Det skal også opplyses om klageadgang o.l.

Begjæring om innsyn, retting eller sletting avgjøres av Kriminalpolitisentralen.

§ 132 f. Erstatning

Enhver person har krav på erstatning for skade som er påført som følge av ulovlig behandling av opplysningene eller annen handling i strid med Rådsforordning (EF) nr. 2725/2000 av 11. desember 2000 om Eurodac.

Krav om erstatning avgjøres av Kriminalpolitisentralen.

§ 132 g. Klageadgang

Den registrerte kan påklage avgjørelse om innsyn, retting, sletting eller erstatning til Politidirektoratet.

II

Endringene trer i kraft 23. januar 2003.