Historisk arkiv

Asylsøknader skal behandles raskt!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 2 2002 av statsråd Erna Solberg. Ble også sendt Aftenposten som svar til en lederartikkel 22. mars.

Asylsøknader skal behandles raskt!

Artikkel av statsråd Erna Solberg

Artikkelen tar utgangspunkt i en rekke reportasjer som avisene har skrevet om den siste tiden, hvor de blant annet påpeker kostnadene ved asylbehandlingen for det norske samfunnet. Avisene og jeg er helt enige i at behandlingstiden må ned. Derfor har jeg sammen med Utlendingsdirektoratet (UDI) satt i gang en rekke tiltak for å få kortet ned behandlingstiden. Samtidig skal vi sørge for at færre personer som ikke har grunnlag for asyl eller opphold på humanitært grunnlag, kommer til Norge. Også andre tiltak vil komme.

Ett av disse tiltakene er at Regjeringen nå vil stramme inn den såkalte ”15-måneders-regelen”, som gir ”automatisk” opphold til personer hvor saksbehandlingen har tatt mer enn 15 måneder. Personer uten ekte identitetspapirer eller innreisevisum, vil ikke lenger bli omfattet av denne regelen.

Svært mange av dem som kommer til Norge er såkalte ”antatt grunnløse asylsøkere.” Ofte er dette personer fra Øst-Europa. Vi har nå satt i gang tiltak hvor disse gruppene skilles ut i egne ”løp” og settes i egne mottak på det sentrale Østlandet kombinert med hurtig saksbehandling. De som ikke har grunnlag for å be om asyl eller opphold skal raskt få avslag og beskjed om å reise ut av Norge.

Vi har også satt i gang informasjonstiltak i land og områder hvor det kommer mange med antatt grunnløse søknader fra. Tiltakene blant annet i forbindelse med opphevingen av visumplikten for rumenere har vist seg å være svært effektive.

Jeg har også foreslått at de som har fått endelig avslag på søknaden, og ikke har forlatt landet innen fristen, skal miste de økonomiske ytelsene staten gir. Dermed fins det ingen økonomisk begrunnelse for å bli. Samtidig må den enkelte motiveres, blant gjennom informasjon, til å reise tilbake.

Diskusjonen rundt hjemsendelse av dem som har fått avslag, har også versert i media de siste ukene. Her jobber vi med nye måter å få dette til på. Fra april vil UDI også samarbeide om hjemsendelse med IOM, en internasjonal organisasjon som arbeider med disse spørsmål. Denne organisasjonen skal informere i mottakene om retur og følge dem som reiser. De personer som ikke reiser frivillig under dette tiltaket vil raskt bli pågrepet av politiet og sendt ut. På denne måten blir presset på politiet mindre og politiet kan derfor i større grad konsentrere seg om de vanskeligste tilfellene.

Sammen med en generell omorganisering og effektivisering i UDI har vi tiltak som kan være med på få ned saksbehandlingstiden, redusere antallet grunnløse asylsøkere, gi en raskere hjemsendelse og frigjøre økonomiske midler. Når avisene nå etterlyser tiltak og handling, er ikke de tidlig ute. Dette var noe av det første jeg grep fatt i da jeg satte meg i statsrådstolen. Den situasjonen avisene beskriver er korrekt, historisk sett. Men den gir et skjevt og ufullstendig bilde av situasjonen i dag og hva den vil være fremover med de planer og tiltak som er satt i verk.