Historisk arkiv

Besøk på 71 grader nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av Sissel Mossing i KRD-nytt nr. 3 2002

Besøk på 71 grader nord

med midnattsol og lokalt engasjement

Av Sissel Mossing, Kommunal- og regionaldepartementet


I løpet av tre dager besøkte statssekretær Morten Andreas Meyer åtte av nitten kommuner i Finnmark.

Turen var planlagt siden januar og fylkemann Gunnar Tjønnøy var guide på turen. Programmet var tett og avstandene store, men Widerø-flyene sørget for rask forflytting.



Kartet her viser kommunene som statssekretæren besøkte. (Klikk på de forskjellige kommunene og du vil komme direkte inn på deres hjemmesider.) Kommunene med linker er: Hasvik, Hammerfest, Kjøllefjord, Mehamn, Båtsfjord, Vardø og Vadsø.

Været viste seg fra forskjellige sider, fra flott midnattssol til sterk vind med snø i kastene, men overalt møtte vi representanter med et sterk engasjement for sine egne kommuner.

Foto: Sissel Mossing
Ahmad Saab t.v. direktør ved Hasvik hotell var sjåfør for statssekretæren og rådgiver Eli Nygaard så de fikk oppleve midnattssolen i Hasvik kommune.

- Hvordan opplevde du denne landsdelen Meyer?
Under hele turen møtte jeg politikere og andre med et budskap som avtvinger respekt og sympati. Kommunene jeg besøkte har med mange forskjellige utfordringer. Det er viktig at lokalsamfunn selv har vilje til å ta ansvar for egen utvikling. Vi i Kommunal- og regionaldepartementet skal bistå ved omstilling med økonomiske midler og rådgiving.

Som alle sikkert vet hadde vi også møte med Vardø kommune. Den mottagelsen vi fikk der, tror jeg jeg sent vil glemme. Det engasjementet som lokalbefolkning viste gjorde et sterkt inntrykk. Jeg fikk også føle lokalbefolkningen engasjement da jeg gikk fra tunnelåpningen til Kommunehuset. Jeg må nok si at jeg liker denne folkelige aksjonsformen mye bedre enn kommunestyrets. Når det er sagt må jeg jo også si at møtet med Vardø kommunes representanter foregikk i rolige former og jeg fikk et godt innblikk i deres situasjon.

Til slutt håper jeg det ikke er lenge til jeg får besøke Indre Finnmark. Hjelmen jeg fikk i Sør-Varanger får jeg neppe bruk for.

Foto: Sissel Mossing
Morten A. Meyer på besøk på et nedlagt fiskebruk på Sørøya.