Historisk arkiv

En målrettet boligpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 1 2002 av kommunal- og regionalminister Erna Solberg

En målrettet boligpolitikk

av kommunal- og regionalminister Erna Solberg

Hvordan skal vi få bygd flere boliger med de ressursene som samfunnet, både den statlige, kommunale og private sektor bruker til boligformål ? Og ikke minst: Når vi på en effektiv måte de gruppene som har behov for offentlig støtte til å få dekket sine boligbehov?

Sem-erklæringen gir klare linjer for Regjeringens prioritering og den peker spesielt på økt innsats for de svakeste i samfunnet, på problemene i de store byene og på effektiviteten i planlegging og byggesaksbehandling. Dette har jeg, som ansvarlig for Regjeringens bolig- og bygningspolitikk, tatt fatt i og satt i gang arbeid med. Samtidig har det statlige Boligutvalget som ble nedsatt for to år siden, arbeidet for å få fram den brede boligpolitiske utredningen som Stortinget ba om for vel 2 år. Den vil jeg få overlevert fredag 15.februar og jeg håper den vil gi et godt grunnlag for en bred og saklig boligpolitisk debatt. Den vil selvsagt bli sendt ut på høring til alle relevante organisasjoner og institusjoner, men det er også åpent for at alle interesserte kan ytre seg. Spesielt håper jeg på en god presentasjon og debatt i massemedia.

Deretter vil vi utarbeide en grundig melding til Stortinget som setter boligproblemer og boligpolitikk i et realistisk perspektiv. Det har vært alt for mye av løse, urealistiske forslag i den aktuelle boligpolitiske debatt.

Storbyene står foran betydelige utfordringer i årene som kommer, ikke minst på det boligpolitiske området. Derfor er det satt gang et intensivt samarbeid mellom flere departement for å få frem en melding til Stortinget om Regjeringens forslag til storbypolitikk. En slik melding har det vært snakket om i flere år og det er på høy tid at Stortinget får presentert en skikkelig redegjørelse om bypolitikk, hvor de enkelte problemområder ses i sammenheng, ikke minst gjelder det boligsituasjon og boligpolitikk. Det er i de store byene vi har de høyeste boligprisene og de største boligsosiale problemene.

Raskere og enklere saksbehandling
Jeg konstaterer med glede at boligbyggingen i Oslo-området skjøt fart i 2001 og at det er mange boligprosjekter under planlegging. Dette vil gi en klart bedre dekning i det regionale boligmarkedet i Oslo og Akershus. Arealplanlegging og byggesaksbehandling har utgjort en betydelig flaskehals og vært til stor irritasjon både for store og små husbyggere. Nettopp den lange saksbehandlingstiden i mange kommuner og det store antallet skjemaer som må fylles ut er med på øke kostnadene ved boligbygging. Jeg har derfor tatt initiativ til at byggesaksbehandlingen skal bli enklere og raskere, og har nettopp sendt ut på høring et omfattende forslag til endringer i Plan- og bygningsloven. Forslaget tar sikte på å oppnå enklere og raskere saksbehandling i kommunene. De omfatter både mindre byggverk som garasjer, ombygginger, eneboliger m.v. men også større byggeprosjekter skal få fordeler gjennom en langt mer effektiv byggesaksbehandling.

Jeg håper gjennom høringen å få konstruktive bidrag til forslagene og at jeg kan fremme forslagene om lovendringer overfor Stortinget allerede før sommeren.

Vanskeligstilte
I tillegg arbeider Regjeringen aktivt med forslag som skal gjøre det lettere for vanskeligstilte å få en hensiktsmessig bolig. Regjeringen vil komme tilbake til dette i forbindelse med tiltaksplanen mot fattigdom. Vi vil også søke å trekke de frivillige organisasjonene mer inn i det boligsosiale arbeidet. Blant annet arbeider vi med at disse organisasjonene skal kunne kjøpe boliger i borettslag og sameier innenfor rammen av de 10 prosent av boligene i et borettslag eller sameie som kommunene kan anskaffe. På denne måte kan vi skaffe flere rimelige boliger til dem som trenger det.

Ungdom
Regjeringen arbeider også med målrettede tiltak som vil gjøre det lettere for førstegangsetablere å få kjøpt seg en bolig. Den store utfordringen på boligmarkedet i dag er nettopp at det er vanskelig for ungdom å få kjøpt den første boligen. Vi vil komme tilbake med forslag til å avhjelpe dette.

Å løse utfordringene på boligmarkedet er ikke gjort i en håndvending. Jeg har heller ikke tro på at en streng statlig regulering av boligmarkedet er det som vil få fart på boligbyggingen, snarere tvert i mot. Jeg vil føre en boligpolitikk som legger til rette for økt boligbygging, blant annet gjennom forenklinger i plan- og bygningsloven. Samtidig vil jeg jobbe for løsninger som hjelper dem som faller utenfor boligmarkedet og gjøre det lettere for førstegangsetablerere å komme inn på boligmarkedet.