Historisk arkiv

En verdiskapende distrikts- og regionalpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 1 2002 av statssekretær Anders J. H. Eira

En verdiskapende distrikts- og regionalpolitikk

av statssekretær Anders J. H. Eira, Kommunal- og regionaldepartementet

Samarbeidsregjeringens første 100 dager har vært preget av høy aktivitet. Siden det har vært vindkast rundt Regjeringens distriktspolitikk, vil jeg fremheve noen av de Nord-norske sakene regjeringen jobber med.

Vi vil vitalisere distriktene og sørge for en positiv utvikling i alle deler av landet, inkludert Nord-Norge og Finnmark. Vi har allerede iverksatt en analyse av tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark med sikte på styrking og målretting av virkemidlene. Vi har lagt fram Snøhvit som den største industriutbygging i Nord-Norge noensinne, etter å ha gjennomført den gjennomgang av miljøinnvendinger som ble lovet i Sem-erklæringen. Det er lagt inn vilkår i fht til miljø som sikrer en forsvarlig utbygging og drift i et sårbart område.

Utlokalisering av statlige arbeidsoppgaver vil bidra til å skape vekstkraftige regioner. Som del av regjeringens moderniseringsprogram vil statlige etater som egner seg for utflytting fra Oslo bli gjennomgått. Stedsuavhengige oppgaver er naturlig nok de mest aktuelle. Poenget er å sikre en god kvalitet på tjenestene som utføres, samtidig som verdiskapende og levedyktige lokalsamfunn sikres.

Regjeringen sikrer også bedre rammevilkår for næringslivet. Flypassasjer-avgiften er fjernet. Det samme er investeringsavgiften og utbytteskatten. Skatt på arbeid reduseres, avskrivningssatsene øker, fradragsordningen for FOU-utgifter utvides samt at opsjonsbeskatningen lettes. Ytterligere skattelettelser kan påregnes i fremtiden. Konkurransesituasjonen i luftfarten vil gis særlig oppmerksomhet.

Vi legger vekt på å fjerne lite målrettede særordninger som skaper inntrykk av subsidiering av Nord-Norge, når dette ikke er tilfelle. Et eksempel er fraktutjevningen på frukt og drivstoff, som var en ineffektiv, foreldet og byråkratisk ordning som andre enn folk flest i Nord Norge nøt godt av. Lite fungerende særordninger er Nord-Norge ikke tjent med å ha!

Regjeringen har besluttet å gjennomføre en helhetlig gjennomgang av offentlig finansierte virkemidler overfor næringslivet, inkl. SND. Dette gjøres med sikte på ytterligere målretting av virkemidlene til områder der behovet er størst.

Skatte- og avgiftsreglene for landbruket vil også bli gjennomgått med sikte på lettelser. Vi investerer i kommunikasjoner og i gode arbeidsvilkår for bedrifter og enkeltmennesker i distriktene, og oppmuntrer til personlig initiativ og skaperkraft. Vi raserer altså ikke distriktene slik enkelte på venstresiden har hevdet, men vi foretar en nødvendig kursjustering til beste for landsdelen.