Historisk arkiv

Offensiv handlingsplan mot rasisme og diskriminering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 4 2002 av kommunal- og regionalminister Erna Solberg. Ble også sendt alle landets aviser 05.08.

Offensiv handlingsplan mot rasisme og diskriminering

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

En effektiv innsats mot rasisme og diskriminering krever et kontinuerlig, fokusert og langsiktig arbeid. Regjeringen har nå i en handlingsplan presentert en rekke nye tiltak for å bekjempe rasisme og diskriminering. Tiltakene skal gjennomføres i løpet av den neste fireårs-perioden.

Handlingsplanen er et ledd i Regjeringens langsiktige innsats på feltet. Planen bygger videre på Handlingsplan mot rasisme og diskriminering (1998-2001), som Bondevik-regjeringen la frem i 1998.

Planen omfatter diskriminering rettet mot både urfolk, nasjonale minoriteter og personer med innvandrerbakgrunn. Den inneholder en rekke tiltak på flere samfunnsområder - rettsvesenet, lokalmiljøet, skole og utdanning og tilpasning av offentlige tjenester.

Vi vil også styrke det rettslige vernet mot diskriminering i boligmarkedet. Regjeringen vil derfor fremme forslag til en lovparagraf i borettslagsloven, husleieloven og eierseksjonsloven. Nylig så vi et eksempel på en utleieannonse hvor det klart ble uttrykt at utleier ikke ønsket en person med minoritetsbakgrunn. At det foregår slik diskriminering i boligmarkedet, kan ikke aksepteres. Med de nye forslagene til lov gir vi klar beskjed om dette.

I utelivet foregår det en del diskriminering. Mange som jobber i restaurantbransjen tar denne utfordringen alvorlig, men dessverre ikke alle. Ved å fremme lovforslag om at utestedsdiskriminering kan føre til inndragning av skjenkebevilling, vil Regjeringen styrke det rettslige vernet mot diskriminering på slike steder.

Et solid lovverk er imidlertid lite verdt dersom det ikke håndheves av rettsvesenet. Regjeringen vil derfor sikre at saker som gjelder rasisme og diskriminering tas alvorlig og prioriteres høyt av politiet. Det skal blant annet opprettes egne enheter hos påtalemyndigheten for å sikre nødvendig kompetanse på dette saksfeltet.

Et annet satsningsområde i planen, er arbeidslivet. Handlingsplanen har flere tiltak for å hindre diskriminering i statlig sektor, men vi ønsker også å trekke inn privat sektor i dette arbeidet. Regjeringen vil derfor utforme krav om å ivareta ikke-diskriminering hos bedrifter som leverer varer og tjenester til staten. Regjeringen vil på denne måten benytte statens posisjon som innkjøper til å påvirke arbeidsgivere i næringslivet.

Et av satsningsområdene i handlingsplanen, er å styrke det rettslige vernet mot etnisk diskriminering. Dagens lovverk er blitt kritisert av internasjonale organer for å være mangelfullt og lite oversiktlig. For å bedre dette, vil Regjeringen fremme forslag om en lov mot etnisk diskriminering ved årsskiftet 2003/2004.

Vi har alle et ansvar for å bekjempe rasisme og diskriminering. Staten har et hovedansvar, men myndighetene kan ikke klare dette alene. Regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering vil være et godt verktøy i vår innsats på området. Det viktigste holdningsskapende arbeidet skjer imidlertid i nærmiljøet – på skolen og arbeidsplassen, i fritidsklubben og - ikke minst - rundt middagsbordet, både i majoritets- og minoritetshjem. Mye godt arbeid på dette feltet foregår særlig gjennom frivillige organisasjoner og lag. Det er viktig at alle – blant andre lærere, foreldre, arbeidskolleger – er seg bevisste dette ansvaret i hverdagen og følger det opp der de er.