Historisk arkiv

Regjeringen med en offensiv boligpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 5 2002 av statsråd Erna Solberg. Sendt alle landets aviser 10.10.

Regjeringen med en offensiv boligpolitikk

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H).

Regjeringen har i statsbudsjettet kommet med flere tiltak for å styrke boligpolitikken overfor unge i etableringsfasen og andre som har det vanskelig på boligmarkedet. Vi har styrket bostøtteordningen, økt Husbankens låneramme, foreslått en ny og bedre låneordning for ungdom og vanskeligstilte – Startlånet og gjort endringer i lånevilkårene for utleieboliger som skal gjøre dem billigere for leietagerne. Vi har også fremmet forslag til forenklinger og tidsfrister i Plan- og bygningsloven som vil gjøre vilkårene for boligbygging bedre.

Bostøtten er et av de viktigste virkemidlene vi har overfor vanskeligstilte på boligmarkedet og er et svært treffsikkert virkemiddel. Vi foreslår nå styrke ordningen, gjennom en generell øking i satsene. Til sammenligning foreslo Stoltenberg-regjeringen ingen økning i bostøtten i budsjettet for 2002. I tillegg foreslår vi å oppheve det såkalte boligfinansieringskravet for barnefamilier. Kravet er blitt oppfattet som svært urettferdig, noe som Regjeringen nå foreslår å gjøre noe med. Dette betyr at det ikke lenger skal være krav om Husbankfinansiering av boligen for disse familiene. Alt i alt betyr dette at ca 5.000 barnefamilier med dårlig råd nå skal være berettiget bostøtte.

I statsbudsjettet foreslår vi også å heve Husbankens låneramme med 1 milliard, fra 13 til 14 milliarder. Dette er den høyeste lånerammen noensinne. Denne lånerammen er godt tilpasset situasjonen på boligmarkedet og i økonomien for øvrig. Innenfor rammen vil ungdom og vanskeligstilte være prioriterte grupper.

For å gjøre det lettere for unge i etableringsfasen og andre vanskeligstilte på boligmarkedet lanserte vi Startlånet, som skal tre i kraft fra 1. januar 2003. Dette skal være et samarbeid mellom Husbanken, kommunene og det private bankvesen – og skal sikre at for eksempel unge som mangler egenkapital skal kunne få lån ved at det offentlige tar topprisikoen. For mange vil dette tilbudet være avgjørende for at man kommer inn på boligmarkedet.

I tillegg foreslår vi å utvide maksimal løpetid på Husbanklån til utleieboliger fra 30 til 50 år. I praksis vil dette kunne gi lavere husleie i leieboliger, fordi kostnadene fordeles over flere år.

Sosialminister Ingjerd Schau har også fremmet forslag om å styrke oppfølgingen av de aller mest vanskeligstilte på boligmarkedet, de som ikke bare trenger bolig, men også hjelp til å mestre en bosituasjon.

Regjeringen fremmet på sensommeren en proposisjon om forenklinger og tidsfrister i plan- og bygningsloven. Treg saksbehandling er i dag med på å øke kostnadene ved boligbygging og samtidig forsinke boligprosjekter. Gjennom våre forslag legger vi til rette for en bedre balanse i boligmarkedet mellom tilbud og etterspørsel, noe som er svært viktig for å få til den nødvendige boligbyggingen, særlig i pressområdene.

Jeg er godt fornøyd med de tiltak innenfor boligpolitikken som Regjeringen har fremmet. Dette er målrettede tiltak mot dem som har de største utfordringene på boligmarkedet, enten av kortsiktig eller mer langvarig art. Da er det positivt å se at leieboerforeningen uttaler seg positivt om Regjeringens boligpolitikk.