Regjeringen med nye tiltak for å stoppe strømmen av grunnløse asylsøkere til Norge
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Artikkel i KRD-nytt nr. 4 2002 av statssekretær Kristin Ørmen Johnsen. Ble også sendt alle landets aviser 07.06.
Tale/innlegg | Dato: 06.09.2002
Regjeringen med nye tiltak for å stoppe strømmen av grunnløse asylsøkere til Norge
Av Kristin Ørmen Johnsen (H), statssekretær Kommunal- og regionaldepartementet
De seneste årene har tilstrømningen av asylsøkere til Norge steget kraftig. En foreløpig topp ble nådd i 2001, da det kom 14 782 asylsøkere. Utlendingsdirektoratet (UDI) forventer at det kan komme så mange som 18 000 søkere i år. En stor del av den økte tilstrømningen av asylsøkere har kommet fra land i Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen hvor det i liten grad er grunn til å frykte forfølgelse og som derfor ikke har noe grunnlag for asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge. I 2001 kom mellom 35 og 40 prosent av søkerne (over 5000 søkere) fra disse landene. Tallene ser nå ut til å ha stabilisert seg og det er en liten nedgang i mai i antall ankomster.
Regjeringen har som mål å redusere antallet antatt grunnløse asylsøkere. Derfor har vi satt i gang en rekke tiltak for å nå dette målet.
- Fra 1.juni fjernet Regjeringen den såkalte lommepengestøtten for de personer som har fått avslag på sin søknad og som har fått utreisedato. En kan derfor ikke lenger reise til Norge og spekulere i å tjene på oppholdet.
- Det er i gangsatt en differensiert søknadsbehandling av asylsøkere. De såkalt antatt grunnløse asylsøkerne får en hurtig behandling av søknadene (innen 3 uker) og skal returneres raskt.
- Det er også opprettet egne mottak for denne gruppen. Disse har enklere standard enn ordinære mottak. Søkerne får heller ikke norskopplæring eller midlertidig arbeidstillatelse her.
- Utlendingsdirektoratet har innledet et samarbeid med International organisation of migration (IOM), som ble opprettet etter krigen da det var svært mange på flukt i Europa. Organisasjonen hjelper asylsøkere med frivillig retur. Andre land har hatt stor nytte av denne organisasjonen i returarbeidet. Arbeidet startet i april og allerede nå har flere ønsket å få hjelp til retur. Dette gir en verdig hjemreise og en sparer utgifter med transport av politiet.
- Utlendingsdirektoratet og Utenriksdepartementet har innledet samarbeid om informasjonstiltak mot utenriksstasjonene. Det er svært viktig å få spredd informasjonen om hva som er Norges asylpolitikk, rett og slett for å gjøre dem som tenker på å reise til Norge oppmerksom på at sannsynligheten for mange til å få opphold er svært liten. Erfaring fra tidligere viser at slik informasjon har gitt gode resultater og vi vil nå styrke denne innsatsen.
- Utlendingsdirektoratet og politiet samarbeider tett om utransportering . Det er opprettet en samarbeidsgruppe mellom Politidirektoratet (POD) og UDI. Personer som er kriminelle er prioritert i dette arbeidet med hensyn på raskest mulig utsendelse.
Regjeringen har satt strengere betingelser for å komme innunder den såkalte 15. måneders reglen. Betingelsen for å bli vurdert i henhold til reglen er, etter Regjeringens innstramning, at en viser korrekte og ekte identifikasjonspapirer. Ca 75% av dem som kommer har ikke identifikasjonspapirer når de melder seg for myndighetene, noe som vanskeliggjør behandlingen av søknadene. Det er ikke til å legge skjul på at mange nok har spekulert i at de skal få opphold pga. 15-månedersreglene. Det får man ikke lenger muligheten til! For øvrig er det et mål for Regjeringen at ingen skal falle innunder denne reglen fordi alle skal ha fått behandlet sin søknad innen denne fristen.
Regjeringens mål er å som sagt å få redusert strømmen av grunnløse asylsøkere. Det vil både spare det offentlige for store beløp. Samtidig, når vi oppnår dette målet, vil dette frigjøre ressurser som kan brukes til å bedre følge opp dem som har en berettiget årsak til å oppnå asyl eller oppholdstillatelse.