Historisk arkiv

Startlånet - en bedre lånemulighet for unge som skal etablere seg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 4 2002 av kommunal- og regionalminister Erna Solberg. Sendt alle landets aviser 30.08.

Startlånet – en bedre lånemulighet for unge som skal etablere seg

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Regjeringen har vedtatt å innføre en ny og forbedret låneordning for ungdom og vanskeligstilte som skal etablere seg på boligmarkedet – Startlånet. Låneordningen skal være en brukervennlig ordning som skal gjøre det lettere for dem som skal etablere seg for første gang med egen bolig og trer i kraft fra 1. januar 2003.

Regjeringen ønsker at flest mulig skal kunne eie sin egen bolig. Dette har det vært bred enighet om i Norge siden krigen. Terskelen til boligmarkedet er i dag høy for mange unge i etableringsfasen. Mange har liten eller ingen egenkapital. Med Startlånet ønsker vi at flere skal få muligheten til å bli eier av sin egen bolig.

Personer som har relativt lav inntekt og liten egenkapital har i dag ofte vanskeligheter med å få lån i private banker. I tillegg sliter mange med høy studiegjeld. For å avhjelpe dette ønsker vi å tilby Startlånet. Det kan fungere slik at man enten går i en privat bank eller til kommunen og får et grunnlån i den private banken, dvs opp til 60 prosent av kjøpesummen, mens Husbanken via kommunene kan ta toppfinansieringen. Staten er dermed med og tar store deler av risikoen, slik at det blir lettere for ungdom og vanskeligstilte å få lån – og til gunstigere vilkår.

Tar vi et eksempel med et par som ønsker å kjøpe en bolig til 1 million, noe som er vanlig pris for en nøktern leilighet i sentrale strøk ser vi at låntageren sparer over 6.000 kr i året ved å få Startlån. Da har jeg sammenlignet en som låner 90 prosent av kjøpesummen fra en privat bank – med en som får 60 prosent finansiering i privat bank med Startlån på toppen. Hvor stor gevinsten blir vil selvsagt avhenge av rentenivået, men for en husholdning med knappe rammer kan denne forskjellen bety mye og for enkelte være avgjørende for om man kommer inn på boligmarkedet.

Startlånet skal være et samarbeid mellom kommunene, Husbanken og det private bankvesen og erstatter dagens ordninger med etableringslån og kjøpslån. Dermed vil lånesøker kun få én offentlig instans å forholde seg til. Lånene skal formidles via kommunene og ordningen skal være enkel og administrere og ikke minst enkel å bruke for kundene. Jeg håper derfor at flest mulig kommuner vil tilby Startlån som et virkemiddel i boligpolitikken i kommunen. Det vil være et godt tilbud for å hjelpe ungdom å etablere seg i egen bolig!