Historisk arkiv

Åpning av samiske internettsider på ODIN 06.02.03

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Statsråd Erna Solberg

Åpning av samiske internettsider på ODIN 06.02.03

Åpningstale på video- og presekonferanse. Oppkoblet var Sametinget, Samisk Høgskole i Kautokeino og Arran Lulesamiske Senter. (Statsråden satt i videokonferanserommet i R 4, Einar Gerhardsens plass 1, Oslo)

Jeg vil først benytte anledningen til å hilse den samiske befolkningen og ønske til lykke med dagen.

Fakta om ODIN på samisk

Det ligger i dag ca 150 samiske dokumenter på ODIN. Dette er bl.a. stortingsmeldinger, odelstingsproposisjoner, lover, NOU-rapporter og andre dokumenter fra regjeringen som er publisert på samisk. Det ligger også inne generell informasjon på samisk om ODIN-sidene, om regjeringen og om Kommunal- og regionaldepartementet.

Det er lagt inn linker til andre offentlige virksomheter som har samiskspråklig informasjon eller samiskspråklige internettsider.

Vi vil utvikle de samiske sidene etter hvert. Søkerfunksjonen skal også utvikles..

Det tas sikte på at alle departementene utvikler samiskspråklig informasjon om egen virksomhet.

Omfanget av samiskspråklig informasjon fra departementene og regjeringen er relativt lite i dag. Som samordningsansvarlig for samepolitikken, vil Kommunal- og regionaldepartementet jobbe aktivt for å øke andelen samiskspråklig informasjon.

ODIN på samisk skal være den fremste kanalen for samiskspråklig informasjon fra regjeringen og departementene.

Målsetninger knyttet til samisk språk og IKT

Det er et uttalt mål for regjeringen å legge forholdene til rette for økt bruk av samisk i det offentlige rom. Skal samisk fortsatt være et levende språk, er det spesielt viktig at samisk kan brukes på blant annet Internett, og i IKT-sammenhenger generelt.

Departementenes elektroniske publiseringssystem ODIN har tidligere ikke kunnet håndtere samisk tegnsett godt nok. Dette problemet er nå løst. Med etableringen av de samiske sidene på ODIN er ett av målene knyttet til regjeringens satsing på samisk språk og informasjon, oppnådd.

Det er fremdeles vanskeligheter forbundet med å bruke samisk tegnsett i IKT-sammenheng. For eksempel har ikke Folkeregisteret mulighet til å registrere personer med samiske navn eller adresser på en korrekt måte. Videre er det ikke mulig å utveksle samiske tegn mellom ulike offentlige registre. Det er regjeringens mål at alle offentlige registre skal kunne bruke samiske tegn, og at datautvekslingen mellom registrene skal fungere.

Kommunal- og regionaldepartementet vil fortsette arbeidet for å legge til rette for at samisk språk kan benyttes i all IKT-sammenheng.

Klikk her for å komme til de samiske sidene.