Historisk arkiv

Bygg for alle!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Erna Solberg 27.11.2003

Bygg for alle!

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H) 27.11.2003

Regjeringen legger på nyåret frem en stortingsmelding som gir en helhetlig gjennomgang av den norske boligpolitikken. Her legges universell utforming til grunn som bærende kvalitetsprinsipp ved utforming av bygninger, boliger og uteområder. Temaet er også aktuelt i disse dager når Husbanken og Statens bygningstekniske etat samarbeider om å arrangere en konferanse om universell utforming. Hensikten med konferansen er å øke forståelsen om universell utforming blant fagfolk innenfor bolig- og bygningssektoren i offentlig og privat sektor.

Universell utforming er den norske betegnelsen på en internasjonal strategi for helhetstenkning innenfor utforming av produkter, bygninger og uteområder. Universell utforming innebærer en tankegang om at de vanlige løsningene skal dekke behovet til alle grupper i befolkningen. Vi skal tenke gode, felles løsninger som gir brukbarhet og tilgjengelighet i og til bygninger og uteområder for alle - uavhengig av om en er barn eller eldre, har barn i barnevogn eller en større eller mindre funksjonshemming. Full deltakelse og likestilling for alle er ett av hovedmålene til regjeringen. Regjeringen prioriterer og arbeider for at hele befolkningen skal ha gode levekår i alle livets faser. Som bolig- og bygningsminister er jeg opptatt av hvordan vi kan jobbe for å oppnå universell utforming i boliger, bygninger og uteområder. Jeg vil fremheve at universell utforming er noe som vi skal tilstrebe og utvikle, det er ikke en endelig standard for hvordan våre omgivelser skal se ut.

Regjeringen ønsker å stimulere til økt kunnskap og kompetanse på hva gode løsninger med universelle brukskvaliteter innebærer. Det er dokumentert at arkitekter og andre aktører i byggebransjen har noe mangelfull kunnskap om hva universell utforming er og hvordan vi kan skape bygninger og omgivelser som alle kan bruke. Regjeringen mener at økt bevissthet og kunnskap på sikt vil påvirke også hvilke løsningsmodeller vi søker og etterspør i bygge- og plansaker. Vi ønsker ikke å styre enkeltindividenes handlingsvalg, men vil påvirke til økt bevissthet om verdien og nytten av at flere bygninger og områder blir tilgjengelige for alle. Et viktig middel for å kunne oppnå dette er å påvirke holdninger blant sentrale aktører innenfor byggebransjen og kommunene slik at det arbeides mot en byggeskikk og –tradisjon som ivaretar alles behov.

Universell utforming koster ikke nødvendigvis mer, men det forutsetter at de ansvarlige har kjennskap, kunnskap og kompetanse om de gode, brukbare løsningene. Det som koster er å måtte gjennomføre endringer og tilpasninger i ettertid. Hvis vi bygger boliger for alle, innebærer det også en betydelig samfunnsøkonomisk gevinst når man vet at andelen eldre i fremtiden vil øke betraktelig.

Regjeringens virkemidler for å øke bevisstheten rundt universell utforming er kompetanse, informasjon ogøkonomiske og juridiske virkemidler.

Husbankens rolle som kunnskapssenter for boligkvalitet skal derfor styrkes. En sentral strategi for kompetanseheving er å arbeide for at universell utforming blir en del av utdanningen for sentrale faggrupper. Dette har Husbanken arbeidet med i flere år i utdanningsprogrammet universell utforming. Nå ønsker regjeringen å videreføre dette arbeidet ved i tillegg å starte opp et etter- og videreutdanningstilbud blant tiltakshavere og byggesaksbehandlere i kommunen. På denne måten kan vi øke kompetansen også blant dem som er ikke lenger er under utdanning.

Enkelt tilgjengelig statlig informasjon er et annet viktig stikkord. Husbanken og Statens bygningstekniske etat skal gi ut en temaveileder om universell utforming rett etter jul. Temaveilederen skal være et hjelpemiddel ved prosjektering og nybygging, og ved utbedring av eksisterende byggverk. Veilederen vil inneholde informasjon om hvordan en kan utforme gode løsninger, og den skal kunne brukes av alle som er involvert i byggeprosessen. Den skal være et supplement til plan- og bygningslovens tekniske forskrift og vise til annen litteratur som gir ytterligere fordypning.

I tillegg til økt bevissthet, kunnskap og informasjon, vil de økonomiske virkemidlene være en drivkraft til å oppnå bedre tilgjengelighet for alle. Universell utforming vil inngå som ett av kriteriene innenfor de statlige boligpolitiske virkemidlene regjeringen disponerer gjennom Husbankens ulike låne- og tilskuddsordninger. Regjeringen har i tillegg tatt initiativ til utredning av de juridiske virkemidlene og nedsatt to utvalg for å vurdere plan- og bygningsloven. Planlovutvalget har levert sin innstilling, mens bygningslovutvalget har levert den første av to delinnstillinger.

Universelt utformede boliger og boområder er en visjon som det vil ta tid å realisere. Likevel mener jeg vi jobber i riktig retning ved øke bevisstheten, kunnskapen, kompetansen og interessen om dette viktige området.