Historisk arkiv

Dagbladet og lokaldemokrati

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Replikk av Erna Solberg sendt Dagbladet 04.09.2003

Dagbladet og lokaldemokrati

Replikk av Erna Solberg sendt Dagbladet 04.09.2003

Dagbladet skriver i lederartikkelen 4. september om at jeg mener at lokaldemokratiet drepes av riksmedia og deres dekning av valgkampen.

Avisen kan ikke ha fulgt med i hva jeg har sagt. For meg er debatten om lokaldemokratiet mye mer dyptgripende enn å diskutere riksmedias rolle og Medhaug- og Schankesakene.

Når jeg har gått inn i denne debatten, så har jeg tatt utgangspunkt i maktutredningen og dens synspunkter angående lokaldemokratiets rolle. Det jeg har tatt til orde for er at skal vi ha et lokaldemokrati så må ikke staten binde kommunene på hender og føtter gjennom stadig nye lover og reguleringer. Dermed blir lokalpolitikerne heller ikke i stand til å finne gode lokale løsninger på de utfordringer en står overfor eller å prioritere lokalt. Arbeiderpartiets forslag om å forby kommunene å bruke konkurranseutsetting som virkemiddel for å skape bedre tjenester er et eksempel på dette. Det svekker demokratiet men også tjenestetilbudet til innbyggerne.

Men det dreier seg også om rikspolitikere som stadig lover nye reformer og mer penger til alle gode formål på vegne av kommunene – uten å følge dette opp. På samme måte er det en rekke lokalpolitikere som hver gang det oppstår et problem roper på staten om mer penger fremfor å sørge for mer igjen for pengene. Lokaldemokrati handler også om å ta tak i egne utfordringer og foreta valg og prioriteringer.

Dette er langt mer dyptgripende utfordringer enn å diskutere riksmedias rolle i lokalvalgkampen, slik Dagbladet fremstiller det som.