Historisk arkiv

Det skal lønne seg å satse på næringsutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statsråd Erna Solberg sendt alle landets aviser 28.10.2003

Det skal lønne seg å satse på næringsutvikling

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Vekst kommer nedenfra. Staten bygger ikke landet, det gjøres av bedrifter og enkeltpersoner rundt i de mange lokalsamfunn. Da er det viktig at de som vil starte opp eller utvide en virksomhet møtes med offensive og positive holdninger. Som en oppfølging av dette har Kommunal- og regionaldepartementet nylig sendt på høring et forslag om å tilføre deler av selskapsskatteinntektene til kommunene. Formålet med forslaget er å stimulere kommunene til ytterligere satsning på næringsutvikling. Dette kan skje ved at gode ideer omformes til etablering av nye småbedrifter lokalt.

Skal vi ha råd til å videreutvikle velferdssamfunnet er det vesentlig å støtte opp under de lønnsomme arbeidsplasser vi har, og å legge til rette for etablering av nye lønnsomme arbeidsplasser. Regjeringen har gjennom en ansvarlig budsjettpolitikk bidratt til et historisk lavt rentenivå, og redusert kronekurs har styrket norske bedrifters konkurranseevne både på hjemmemarkedet og eksportmarkedet. For næringslivet er dette likevel en rammebetingelse som har betydning samlet sett, og her har også kommunene en rolle.

En undersøkelse som ble fremlagt tidligere i år viser at kommuner med vekstbedrifter er mer offensive. De har større vilje og tro på at lokal næringspolitikk nytter, og er mer aktive og bevisste overfor lokalt næringsliv. De har tettere kontakt med enkeltbedrifter og søker ytterligere kunnskap og samarbeid. Dette har både med holdninger og ressurser å gjøre. At bedriftsledere møter en serviceorientert administrasjon og bevisste politikere er bevis på en bevisst holdning fra kommunenes side. Men kommunal næringsutvikling er ikke bare snakk om holdninger til næringsutvikling i seg selv. Det må lønne seg å satse på utvikling.

Når vi nå foreslår å tilføre kommunene deler av selskapsskatten gir vi ikke bare et viktig signal om at næringsutvikling er viktig, men også at det skal lønne seg økonomisk for kommunene å legge til rette for bedriftsetableringer. Totalt seks milliarder kroner av selskapsskatten til kommunene, som foreslått i høringsnotatet, vil være en viktig vitamininnsprøytning.

Sammen med forslaget om tilbakeføring av deler av selskapsskatten, har vi i foreslått endringer i fordelingen av skatteinntekter mellom kommunene. Dagens system innebærer utjevning mellom ulike kommuner for å sikre et likeverdig tjenestetilbud rundt om i landet. Utjevningen har imidlertid som konsekvens at mange kommuner beholder en svært liten andel av økte skatteinntekter i kommunen, for eksempel ved etablering av nye arbeidsplasser. Vi foreslår derfor å endre noe på denne utjevningen slik at en større andel av økte skatteinntekter i kommunene beholdes lokalt. Samtidig opprettholdes mulighetene for et likeverdig tjenestetilbud.

Forslagene gir et klart budskap om at det skal lønne seg, også for kommunene, å satse på næringsutvikling. Vi vil i lys av hva som framkommer under høringen, legge fram forslag for Stortinget våren 2004, med sikte på gjennomføring fra 2005.