Historisk arkiv

Enklere og mer forutsigbar saksbehandling for boligbyggere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 3/2003 av statsråd Erna Solberg. Sendt Huseierforeningen 09.05.03.

Enklere og mer forutsigbar saksbehandling for boligbyggere

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Ønske om forbedringer og forenklinger i regelverket for byggesaksbehandling er bakgrunnen for de endringene i plan- og bygningsloven Regjeringen la frem for Stortinget i fjor høst. Jeg er derfor svært glad for at Stortinget har sluttet seg til forslagene. En enklere og raskere behandling av byggesaker vil skape større forutsigbarhet som på sikt vil gi grunnlag for reduserte byggekostnader.

For den som ønsker å bygge eller å gjøre andre tiltak på sin eiendom er det viktig med en effektiv plan- og bygningslov. Lang behandlingstid er fordyrende for utbygger og kjøper og fører til dårlig samsvar mellom tilbud og etterspørsel, tilbudet av nye boliger blir hengende etter etterspørselen. Særlig har kommunens behandlingstid fått mye av skylden for at byggeprosessen tar tid. Jeg er derfor overbevist om at saksbehandlingen av plan- og byggesaker må bli mer effektiv enn i dag. Dette må selvfølgelig gjennomføres uten at det går på bekostning av de hensyn plan- og bygningslovgivningen skal ivareta.

Innføring av tidsfrister for de fleste deler av den kommunale byggesaksbehandlingen er et skritt i riktig retning. Stortinget har nå vedtatt at det skal settes en ramme på tolv uker for kommunenes behandling av byggesøknader. I løpet av neste år skal det også innføres sanksjoner overfor kommunen ved overskridelse av tolv ukers fristen. Kommunen må da betale tilbake 25% av byggesaksgebyret for hver påbegynte uke tolv ukers fristen overskrides. Bakgrunnen for at vi innfører strammere tidsfrister er bl. a. at vi nå har erfaring med beregning av tidsfrister. I forskrift og standarder er der også gitt klarere føringer for hva kommunene skal kreve av dokumentasjon i den enkelte sak. I dette arbeidet har departementet samarbeidet tett med kommuner, bransjer, standardiseringsorganisasjoner og undervisnings- og forskningsinstitusjoner.

Vi innfører også tidsfrist for midlertidig brukstillatelse. Her får kommunene en så knapp frist som en uke på å utstede tillatelse. Fristen er innført fordi folk skal kunne få overta og flytte inn i bygget så snart det er ferdig. Ved at brukstillatelsen er grunnlag for overtakelse, innflytting og lånekonvertering, er tillatelsen normalt det viktigste tidspunktet for en nybakt huseier. Innføring av tidsfrist for midlertidig brukstillatelse er derfor av stor praktisk betydning. Dersom kommunen overskrider fristen skal brukstillatelsen skal anses gitt.

Innføring av tidsfrister gjelder også for de fleste andre deler av den kommunale byggesaksbehandlingen. Det innføres frist på seks uker for kommunens behandling av klagesaker og for klageinstansens behandling av klager hvor det er gitt utsatt iverksetting. Flere søknadspliktige tiltak skal kunne behandles etter reglene om ”enkle tiltak”, og kommunen må behandle slike saker innen tre uker.

Jeg ønsker også en kraftig utvidelse av saker som kan behandles som byggemelding i stedet for søknad. Dette vil bli nærmere regulert i forskrift som nå er under endring. Tilbygg på inntil 50 m 2> skal kunne tas som melding, det samme kan frittstående bygninger inntil 70 m 2>. Muligheten til å sende byggemelding gjelder nå også for næringsbygg. Tidligere var grensene på 30 m 2 >for tilbygg og 50 m 2 >for frittstående bygg, og gjaldt bare for bolig- eller fritidseiendommer. Forslaget betyr først og fremst at slik utbygging kan skje som selvbygging.

Det legges også til rette for en bedre rollefordeling mellom myndigheter og utbyggere. Samlet sett vil disse endringene være et viktig bidrag til at folk flest opplever at de får en effektiv, rimelig og forutsigbar behandling av sine byggesaker. Det gjøres allerede mye i mange kommuner for å korte ned behandlingstiden. Det er blant annet gledelig å registrere at behandlingstiden i flere kommuner allerede har blitt betydelig kortere. Dette gjelder også storbyene.

Selvbyggere som er kyndige i bygningsfaget er også foreslått gitt utvidet ansvar for tiltak på bolig- eller fritidsbygning til egen bruk. Slik ansvarsrett skal ikke lenger begrenses til mindre tiltak. Men selvbyggeren må synliggjøre at hun eller han er i stand til å gjennomføre oppgavene.

Jeg ønsker også å nevne Byggsøk. Byggsøk er et prosjekt for innføring av elektronisk byggesaksbehandling på Internett som vil være tilgjengelig i løpet av året. Målet er at søknadsprosessen skal bli enklere og raskere for alle parter. Dette er et viktig skritt på veien mot regjeringens mål om en døgnåpen forvaltning.

Med endringene i plan- og bygningsloven mener jeg vi er på god vei mot å nå målet om en enklere og raskere byggesaksprosess. Det vil skape større forutsigbarhet for utbyggerne og på sikt gi grunnlag for reduserte byggekostnader. Byggekostnader har betydningen for nybyggingsnivået og prisdannelsen i boligmarkedet. Dette vil igjen påvirke bokostnadene for den enkelte husholdning i positiv retning.