Historisk arkiv

Enklere og raskere byggesaksbehandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 1 2003 av statsråd Erna Solberg. Sendt alle landets aviser 10.02.03.

Enklere og raskere byggesaksbehandling

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg

Ønsket om enklere og raskere byggesaksbehandling er bakgrunnen for de endringene i bygningslovgivningen som regjeringen la fram for Stortinget i fjor høst. Jeg er derfor svært glad for at Stortinget har sluttet seg til forslagene - særlig forslaget om innføring av tidsfrister i den kommunale byggesaksbehandlingen.

Boligbygging og forholdet til en effektiv plan- og bygningslov har vært mye omtalt den siste tiden. Særlig har kommunenes behandling av naboklager fått mye av skylden for at byggeprosessen strekker ut i tid. Skal vi få opp takten i boligbyggingen, er jeg overbevist om at saksbehandlingen av plan- og byggesaker må bli mer effektiv enn i dag. Dette må selvfølgelig gjennomføres uten at det går på bekostning av krav til kvalitet, helse, miljø og sikkerhet.

Innføring av tidsfrister i den kommunale byggesaksbehandlingen er et skritt i riktig retning. Det er vedtatt at det skal settes en ramme på tolv uker for kommunenes behandling av byggesøknader. Det innføres også sanksjoner overfor kommunen ved overskridelse av tolvukers-fristen. Dette vil bli nærmere regulert i forskrift som nå sendes på høring. Bakgrunnen for at vi nå innfører strammere tidsfrister er blant anet at vi nå har erfaring med beregning av tidsfrister og at det er utarbeidet standarder for hva kommunene skal kreve av dokumentasjon i den enkelte sak. Dette arbeidet har vært ledet av departementet i samarbeid med kommuner, bransjer, standardiseringsorganisasjoner og undervisnings- og forskningsinstitusjoner.

I tillegg til innføring av tidsfrister vil det også skje forenklinger ved at flere saker kan sendes inn som melding i stedet for full søknad. Det legges også til rette for en bedre rollefordeling mellom myndigheter og utbyggere. Samlet sett vil disse endringene være et viktig bidrag til at folk flest opplever at de får en effektiv, rimelig og forutsigbar behandling av sine byggesaker. Det gjøres allerede mye i mange kommuner for å korte ned behandlingstiden. Det er blant annet svært gledelig å registrere at behandlingstiden for klagesaker i Oslo har blitt betydelig kortere.

Jeg ønsker også å nevne Byggsøk. Byggsøk er et prosjekt for innføring av elektronisk byggesaksbehandling på Internett som vil være tilgjengelig i løpet av året. Målet er at søknadsprosessen skal bli enklere og raskere for alle parter. Dette er et viktig skritt på veien mot regjeringens mål om en døgnåpen forvaltning.

Med endringene i plan- og bygningsloven og administrative endringer som følge av Byggsøk, mener jeg vi er på god vei mot å nå målet om en enklere og raskere byggesaksprosess. Det vil skape større forutsigbarhet for utbyggerne og på sikt gi grunnlag for reduserte byggekostnader. Byggekostnader har betydningen for nybyggingsnivået og prisdannelsen i boligmarkedet. Dette vil igjen påvirke bokostnadene for den enkelte husholdning i positiv retning.