Et enklere virkemiddelapparat er god distriktspolitikk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Artikkel i KRD-nytt nr 2/2003 av statsråd Erna Solberg. Sendt alle landets aviser 11.04.03.
Tale/innlegg | Dato: 06.05.2003
Et enklere virkemiddelapparat er god distriktspolitikk
Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)
Hovedmålene i regjeringens økonomiske politikk er arbeid til alle, videreutvikling av det norske velferdssamfunnet, rettferdig fordeling og en bærekraftig utvikling. Et sterkt og konkurransedyktig næringsliv er en forutsetning for å nå disse målene. Norge skal ligge i tet på viktige områder innenfor kunnskap, teknologi og verdiskaping. Regjeringen vil at Norge skal være et av verdens mest nyskapende land, preget av holdninger og kultur for å skape nytt.
Regjeringen har ambisiøse mål i distrikts- og regionalpolitikken. Vekst i sysselsetting i privat konkurranseutsatt sektor er nødvendig for å nå disse målene. Derfor vil vi gjøre det lettere for gründere og småbedrifter å realisere gode kommersielle ideer. I dag opplever mange et uoversiktlig virkemiddelapparat. Regjeringen vil forenkle, bygge ned byråkratiet og gjøre beslutningene enklere og raskere. Gründere og småbedrifter skal slippe å forholde seg til et komplisert kart over virkemidler, men i stedet møte de samlet. Det vil altså si at brukerne skal slippe å henvende seg til flere steder for å få hjelp med sine problemer. Mer effektiv organisering gir også mer igjen for hver krone som brukes på nyskaping.
Regjeringen vil slå sammen de statlige virkemidlene i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), Norges Eksportråd og Statens veiledningskontor for oppfinnere (SVO) til en ny innovasjons- og internasjonaliseringsenhet. Enheten skal fokusere på nyskaping og på sammenhengene mellom innovasjon og internasjonal konkurranseevne, teknologi og kunnskap. SNDs distriktskontorer og Eksportrådets kontorer i utlandet vil danne et nett av kontorer som skal bistå gründere og småbedrifter. Behovet for økt nyskaping og sterkere konkurranseevne skal gjennomsyre det næringspolitiske arbeidet, både hjemme og ute. Regjeringens forslag vil gi et nært, helhetlig og kompetent virkemiddelapparat til beste for kundene.
I en tid med stadig hardere konkurranse kan verdiskapingen i næringslivet bare styrkes gjennom økt nyskaping. For å få dette til skal virkemidlene rettes inn mot forskning og kompetanseheving, og internasjonalisering i den tidlige fasen i bedriftenes liv.
Det internasjonale arbeidet skal bidra til å øke verdiskapingen hjemme gjennom å koble norske bedrifter opp mot internasjonale markeder, samt kunnskaps- og teknologimiljøer i utlandet. De offentlige virkemidlene skal derimot ikke stimulere norske bedrifter til å flytte til utlandet. Det betyr at det er slutt på at SIVA finansierer næringsparker i Baltikum og at Investeringsfondet for Øst-Europa investerer i prosjekter i EUs kandidatland.
For å bidra til kommersialisering av flere ideer, vil Regjeringen forsterke samarbeidet mellom bedriftene og forskningsmiljøene. Virkemidlene skal bidra til et bedre samspill, nettverksbygging og møteplasser mellom FoU-miljøer, entreprenører, små bedrifter og investorer.
Mulighetene og utfordringene er svært forskjellig – avhengig hvor i Norge du er. Et virkemiddelapparat som skal muliggjøre og realisere flere ideer må ta hensyn til forskjellene, det vil si mer makt og flere beslutninger nær brukerne. Desentralisering av myndighet er viktig for bedriftene og en konsekvens av Regjeringens modernisering av offentlig sektor.
Gjennom fylkeskommunenes nye rolle som regionale utviklingsaktører, legger Regjeringen til rette for økt lokal handlefrihet og større mulighet til å styrke regionale næringsmiljøer. De regionale innovasjonskontorene får i samarbeid med fylkeskommunen ansvaret for velge hvilke virkemidler som skal tilbys lokalt. Beslutningene vil dermed kunne fattes raskt og være tilpasset regionalt næringsliv.