Historisk arkiv

Eurodac - viktig tiltak for å effektivisere behandlingen av asylsøknader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr 1 2003 av statsråd Erna Solber.

Eurodac – viktig tiltak for å effektivisere behandlingen av asylsøknader

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg

Eurodac er et sentralt fingeravtrykksregister som har til formål å bidra til fastsettelse av hvilken stat som i henhold til Dublinkonvensjonen er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremmes i en medlemsstat. Eurodac består av en sentral enhet opprettet i EU-Kommisjonen, som driver en sentral elektronisk database for fingeravtrykksopplysninger, og har ansvaret for den elektroniske dataoverføringen mellom medlemsstatene og den sentrale databasen.

Eurodac-forordningen, som regulerer samarbeidet, slår fast at hver medlemsstat skal ta fingeravtrykk av alle asylsøkere som har fylt 14 år, og utlendinger som har fylt 14 år som blir anholdt i forbindelse med ulovlig grensepassering/innreise fra en tredjestat. Fingeravtrykkene og visse ledsagende opplysninger skal lagres i den sentrale databasen. For asylsøkere kan det i databasen i tillegg til fingeravtrykkene bare legges inn informasjon om hvilken stat som legger inn opplysningene, sted og dato for fremleggelse av asylsøknaden, referansenummer, den dato fingeravtrykkene ble tatt og dato for overføring av opplysningene til basen. De samme reglene gjelder for utlending som anholdes i forbindelse med ulovlig grensepassering/innreise fra en tredjestat, men her er det sted og dato for anholdelsen, ikke fremleggelse av asylsøknad, som skal registreres.

Videre kan en medlemsstat overføre fingeravtrykksopplysninger og referansenummer til sentralenheten for å finne ut av om en utlending som har fylt 14 år uten lovlig opphold tidligere har søkt asyl. I disse tilfellene vil imidlertid ingen fingeravtrykk eller fingeravtrykksopplysninger bli lagret i databasen. Etter søket vil alle spor bli automatisk slettet.

Opplysninger om asylsøkere skal slettes i den sentrale databasen når 10 år er gått, eller før dette dersom personen innvilges statsborgerskap i et land som deltar i Eurodac-samarbeidet. Opplysninger om asylsøkere som er blitt anerkjent som flyktning i et medlemsland, skal sperres i den sentrale databasen. Opplysninger om personer som blir anholdt i forbindelse med ulovlig grensepassering/innreise fra en tredjestat slettes etter to år, eller før dette dersom utlendingen har fått oppholdstillatelse, har forlatt Eurodac-landenes territorium, eller har fått innvilget statsborgerskap i et av landene.

Hensynet til personvern er tillagt stor vekt i Eurodac-forordningen. Det følger av forordningen at EUs personverndirektiv gjelder for medlemsstatenes behandling av personopplysninger innenfor rammen av Eurodac-systemet. Personverndirektivet er gjennomført i norsk rett ved Personopplysningsloven. Til kontroll av sentralenhetens virksomhet og overføringer av personopplysninger til medlemsstatene er det opprettet en uavhengig felles tilsynsmyndighet. Dessuten skal uavhengige nasjonale tilsynsmyndigheter påse at medlemsstatene behandler personopplysninger i samsvar med reglene i Eurodac-forordningen.

Bare nye fingeravtrykk vil kunne legges inn i Eurodac-databasen. Det vil derfor ta noe tid før registeret får praktisk betydning. I Norge vil Kripos ha det tekniske og administrative ansvaret for Eurodac. Politidirektoratet vil være klageorgan for avgjørelse om innsyn, retting, sletting eller erstatning. Datatilsynet vil være nasjonal tilsynsmyndighet.

Vi har store forventninger til dette nye tiltaket, som samtidig er et viktig ledd i arbeidet med samordning av behandling av asylsøknadene i hele Schengen-området.