Historisk arkiv

Frihet eller likhet. Hva velger SV?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 2/2003 av statsråd Erna Solberg. Sendt regionaviser og Osloaviser 13.03.03.

Frihet eller likhet. Hva velger SV?

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg

SV påstår å ville gi opp sin tro på sentralistiske løsninger. Sterk statlig styring skal erstattes av lokal handlefrihet. Beslutninger SV frem til i dag har ivret for at tas i Stortinget, skal i følge nestleder Djupedal og partiets valgmanifest i fremtiden flyttes til landets 434 kommunestyrer. Jeg tror det ikke før jeg får se det. SVs faktiske stemmegivning i Stortinget gir oss som vil utvikle et sterkt lokaldemokrati gjennom desentralisering av ansvar, oppgaver og beslutninger liten grunn til optimisme hva gjelder drahjelp fra SVs side i gjennomføringen av en slik politikk.

SV er på Stortinget systematisk i sitt forhold til å flytte makt og ansvar fra kommunene til det sentrale statlige maktapparatet. I ly av et slagordpreget likhetsideal, har SV stemt for øremerking, statliggjøring og detaljregulering av det kommunale tjenestetilbudet. Gjennom sin stemmegivning har SV bidratt til sentralisering, svekkelse av lokaldemokratiet og en økende avmaktsfølelse i kommunestyrene. SV har ikke fremvist vilje til å vise lokalpolitikerne tilliten som lokal handlefrihet innebærer. SV har fryktet for forskjeller i tjenestetilbudet kommuner i mellom. Var det bare et landsmøte som skulle til før den frykten er blåst bort som dugg for solen? Eller har ikke SVs landsmøte blitt presentert for virkeligheten av nestleder Djupedal? For virkeligheten er at lokal frihet gir ulikhet i tjenestetilbudet kommuner i mellom. Der noen vil prioritere barn og unge høyest, vil andre legge større vekt på pleie- og omsorgstilbudet ut fra lokale behov og velgernes ønsker. Kan SV leve med forskjellene i tjenestetilbud som skyldes ulik lokal prioritering? Vil SV i praktisk politikk gi lokalpolitikerne tillit til å foreta valg tilpasset lokale forhold? Vil SV holde fingrene av fatet og stagge sin sentralistiske styringsiver?

Det er god grunn til å spørre. SV har i løpet av det siste året hatt en rekke muligheter til så styrke lokaldemokratiet og øke det kommunale handlingsrommet. Men partiet har latt være. Ved behandling av kommuneopplegget for 2003 unnlot SV å støtte mange av regjeringens forslag om å innlemme øremerkede ordninger i kommunenes frie inntekter. SV har nylig foreslått å påtvinge kommunene en felles minstestandard for bevilgninger av driftsmidler til skolen. SV vil stramme inn kommunenes rett til å gi dispensasjon fra byggeforbud i strandsonen. SV vil at staten overtar krisesentrene. Bare timer etter at landsmøtet vedtok sitt kommunalmanifest sa partiet ja til å lovfeste plikt om å ha bibliotek i alle kommuner. I de siste dagene har SV argumentert for statlige fastlagte bemanningsstandarder i sykehjem Dette illustrere den store avstanden mellom liv og lære. I sin retorikk snakker SV om lokaldemokratiets fortreffelighet. I praktisk politikk undergraver SV det samme lokaldemokratiet. Populismen rår og troverdigheten blir borte.

SV og ikke minst Øystein Djupedal har fremstilt barnehageavtalen mellom bl.a. FrP og SV som en av sine største politiske seire. Men partiet fortier at en gjennomføring av avtalen er den mest sentralistiske reformen på lang tid. Avtalen fratar lokalpolitikerne ansvar for ett av de viktigste velferdsområdene i egen kommune. Gjennom å være fadder for barnehageavtalen sier SV til landets kommunestyrerepresentanter at barnehager er dere ikke flinke nok til å greie uten innblanding fra oss på Stortinget. SV sentralt forteller velgerne i lokalmiljøet at akkurat hos dere er barnehager viktigere enn både skole og eldreomsorg. Hva vet Djupedal og SV sentralt om hva velgerne på Hamar eller Senja synes er viktigst?

Regjeringen vil gjerne tro at SV etter partiets landsmøte står for en ny linje i forholdet mellom stat og kommune. Vi vil gjerne tro at SV nå vil diskutere endringer i barnehageavtalen som vil styrke kommunenes rolle og gi lokalpolitikerne frihet til å prioritere hva som er viktigst akkurat hos dem. Vi vil gjerne tro at SV med entusiasme vil bidra til at øremerkede ordninger innlemmes i de frie inntektene og at lover, regler og forskrifter som detaljstyrer kommunene bygges ned. Og vi skal utfordre dere.

Regjeringen ønsker mangfold og valgfrihet. På den måten sikrer vi et bedre tjenestetilbud til innbyggerne. Vi får mer igjen for pengene. Regjeringen vil styrke lokaldemokratiet og flytte makt og beslutninger nærmere innbyggerne. Regjeringen har tillitt til at kommunepolitikerne er de beste til å foreta prioriteringer basert på lokale behov og ønsker i forhold til svært mange av de viktigste velferdstjenestene. Allerede i kommuneopplegget for 2004 som regjeringen presenterer i mai, vil vi foreslå omfattende endringer som vil styrke lokaldemokratiet, øke det kommunale handlingsrommet og vise at vi stoler på landets lokale politikere. Det gjenstår å se om SV vil gjør ord i det sitt eget valgmanifest vedtatt i mars til handling i Stortinget i juni. Av erfaring vet vi det er langt mellom liv og lære i SV. Vi frykter at skinnhelligheten tar overhånd denne gangen også.