Historisk arkiv

Fylkeskommunene tar tak i utviklingsrollen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 3/2003 av statsråd Erna Solberg.

Fylkeskommunene tar tak i utviklingsrollen

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Regjeringen ønsker å flytte avgjørelser nærmere brukerne og gi kommunene større handlingsrom for å styrke lokaldemokratiet. Innenfor de statlige sektorene ønsker vi å delegere muligheten for å ta avgjørelser og styrke samordningsambisjonen slik at staten opptrer samlet. Fylkeskommunen fritas for tradisjonelle forvaltningsoppgaver, men skal i stedet ta utfordringen med å få alle forvaltningsnivåene til å samspille – vertikalt og horisontalt. Mange interessante mønstre er nå i utvikling. Jeg skal kort skissere de viktigste temaene.

Samarbeidet med kommunene er i kraftig utvikling mange steder. Det inviteres til felles møter mellom kommunepolitikere, regionråd og fylkespolitikere. Noen steder er det foreløpig bare konsultasjoner og forsiktig utveksling av erfaringer. Andre steder vil man effektivisere ressursbruken. Statsetater, fylkesmann og fylkesrådmann samarbeider også om å utvikle en felles administrativ lederrolle på regionalt nivå for å se ressursene i sammenheng.

To fylker er også i gang med å se fylkesmannsembetet og fylkeskommunens organisasjon i sammenheng.

Partnerskapsutviklingen er i utvikling

Representanter for næringsliv, offentlige etater, frivillige organisasjoner og andre knyttes tettere til lokalpolitikken og den regionale politikken. Aktørene kommer sammen i arbeidet med fylkesplanen og 4-årig handlingsprogram. Vi ser forskjellige samarbeidsmønstre mellom politikk og administrasjon. Noen fylker vil ha et likeverdig forhold mellom politikere og administrasjon. Andre fylker vektlegger at administrasjonen, næringsliv og organisasjoner skal legge grunnlaget for den politiske prosessen.

Tradisjonelt har partnerskap vært knyttet til næringsområdet. Vi ser nå at fylkespolitikere ønsker å ta et bredere grep, hvor også sysselsetting, kompetanse, miljø og velferd blir temaer for partnerskapsarbeidet. Vi får flere partnerskap i fylkene. Noen vil være opptatt av overordnede, strategiske spørsmål, andre vil være opptatt av handlinger og gjennomføring. Mange fylkespolitikere ønsker å stimulere videregående skoler til å ha en utviklingsrolle.

Fylkespolitikernes rolle

Fylkespolitikeres arbeidsmåte er mer i fokus. Tidligere var politikerrollen orientert mot å treffe avgjørelser innenfor et avgrenset saksområde. Nå dreier politikken seg mer om å påvirke, starte debatter, ta initiativ, bygge relasjoner og arenaer, i tillegg til å bringe nye aktører inn i samarbeidet. Informasjonsspørsmålene har derfor blitt mye viktigere enn før.

Styring og rapporteringsspørsmål får ny oppmerksomhet. Den tradisjonelle, hierarkiske styringsmodellen får mindre fokus, dialog mellom aktørene og bygging av gjensidig forståelse vektlegges mer. Deltakerne utvikler ofte forpliktende eller intensjonsorienterte avtaler. Slike avtaler er orientert mot det horisontale nivået, eller mot det vertikale. Kommune- og fylkespolitikere trekker opp felles mål og samarbeidsambisjoner.

Det er gledelig at fylkeskommunen konkretiserer utviklingsrollen og at vi ser resultater. Trykket på effektivisering av serviceproduksjonen, sammen med å drive utviklingsarbeid, har så langt vært et heldig grep.