Historisk arkiv

Høyre på de ansattes side!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 2/2003 av statsråd Erna Solberg. Sendt Dagsavisen 29.04.03.

Høyre på de ansattes side!

Av Erna Solberg, 1. nestleder Høyre

I en lederartikkel mandag 28. april kommer Dagsavisen inn på Høyres valgkampbudskap om ”mer igjen for pengene.” For Høyre betyr mer igjen for pengene at vi skal bruke de menneskelige og økonomiske ressursene i kommunene på en bedre måte, for å sikre innbyggerne et bedre tjeneste tilbud og økt velferd. Høyre setter brukeren i sentrum. Dagsavisens lederskribent er heller ikke uenig med Høyre og meg i at mye kan gjøres for å bedre ressursbruken i kommunene.

Men når lederen slår fast at i vårt budskap er det de ansatte i kommunene som er skyteskive, da bommer redaktøren grovt. Det er tydelig at avisen har latt seg besnære av Kommuneforbundets agitasjon.

I min tale til Høyres landsmøte understreket jeg tydelig at de ansatte er kommunenes viktigste ressurs. Jeg understreket også at vi må bidra aktivt til utvikling av de medarbeidernes kompetanse og holdninger. Det er noe av det viktigste vi kan gjøre for å bedre kvaliteten både i eldreomsorgen , skolen og barnehagen.

Mitt og Høyres angrep er rettet mot Kommuneforbundet og deres politikk. Forbundet fremstår som bremsekloss mot enhver fornyelse som skal gi innbyggerne mer igjen for pengene. Slik Kommuneforbundet opptrer, i tett samarbeid med AP lokalt, fratas i realiteten de folkevalgte retten til å bestemme hvordan kommunen skal organiseres.

Vår politikk er å gi stor frihet – frihet til den enkelte kommune og den enkelte medarbeider. Det skaper grunnlag for brukerorientering og individuelle løsninger. Vår politikk er tuftet på tilliten til at ansatte i norske kommuner er de nærmeste til å finne gode løsninger for den enkelte bruker. frihet, ansvar og avgjørelser til et lavest mulig nivå i kommunen, dvs. til den aktuelle person eller enhet som utfører tjenesten. Slik tillit gir den enkelte arbeidstager større innflytelse over egen arbeidsdag og større mulighet til å bruke egen kunnskap, erfaring og skjønn. Hvordan kan en slik politikk være et angrep på de ansatte?

Høyre ønsker også å bruke konkurranse som et virkemiddel for å få mer igjen for pengene. Erfaring tilsier at konkurranse utvikler kvaliteten på tjenestene og at vi frigjør ressurser som gjør at flere kan få et bedre tilbud for eksempel innenfor pleie- og omsorg.

Konkurranseutsetting er også med på å gi de ansatte en mer spennende hverdag. Derfor sier også lederen av det svenske sykepleierforbundets leder Eva Fernvall at ” konkurranseutsetting styrker profesjonen og er viktig for utvikling av helse- og omsorgstjenesten.” Det svenske sykepleierforbundet og Kommunalarbetarförbundet har også gjort undersøkelser som viser at deres medlemmer som er ansatte i private bedrifter er mer fornøyd enn de som er ansatt i det offentlige.

Kommuneforbundet og dets leder Jan Davidsen har, med støtte fra Dagsavisen, lagt opp til kamp mot Høyre og vår politikk. Det tror jeg i større grad skyldes at han vil ivareta forbundets makt – mer enn det er en kamp for medlemmenes interesser. Vår politikk vil bedre ivareta de ansattes muligheter til egen utvikling, ansvar og selvstendighet enn politikken Davidsen står for.