Historisk arkiv

Ikke bosettingstvang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tilsvar av statsråd Erna Solberg sendt Sandefjords Blad 31.10.2003

Ikke bosettingstvang

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Jeg ønsker ikke å tvinge kommunene til å bosette flyktninger. Dette er et galt signal i forhold til det lokale selvstyret og fordi det vil torperdere en bosettingsmodell. Dessuten blir det også galt for flyktningene. De som bosettes bør føle seg velkommen. Jeg , og mange med meg, har derfor klart avvist det utspillet UDI har kommet med om bruk av tvang..

Alle har visst ikke fått med seg det. I Sandefjord Blad på tirsdag går det over stokk og stein for SVs Frode Anmarksrud :" Så blir det jo et snodig paradoks at det er Høyres egen kommunalminister, Erna Solberg, som truer med pålegg i sin fortvilelse over kommunenes manglende vilje til å bosette flyktninger rundt om i et av verdens aller rikeste land.", sa han

Jeg ønsker å bruke positive virkemidler – og ikke tvang – for å øke bosettingen av flyktninger i kommunene slik jeg har påpekt flere ganger. Av slike tiltak vil jeg nevne introduksjonsordningen, økt integreringstilskudd og boligtilskudd samt satsing på norskopplæring. Dette vil føre til at flere flyktninger kommer fort ut i arbeid. Dessuten vil vi stramme inn på reglene for familiegjenforening slik at kommunene får en bedre oversikt over sitt bosettingsarbeid.