Historisk arkiv

Innbyggerne fornøyd - men fortsatt er det mulig å få mer igjen for pengene!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 3/2003 av statsråd Erna Solberg. Sendt Dagsavisen 23.06.03.

Innbyggerne fornøyd – men fortsatt er det mulig å få mer igjen for pengene!

Av Erna Solberg (H), Kommunal- og regionalminister

I et oppslag i Dagsavisen 19. juni roser brukerne kommunene. Dette er konklusjonen på en undersøkelse Fagforbundet (tidl Kommuneforbundet og Helse- og sosialforbundet) har gjort blant innbyggerne. At innbyggerne faktisk er relativ godt fornøyd med det kommunale tjenestetilbudet er for meg ikke noen overraskelse. Det vet vi fra tidligere undersøkelser, og det er noe jeg også er glad for. De fleste ansatte i kommune gjør en kjempejobb hver dag for å skape et best mulig tjenestetilbud til innbyggerne.

Nestleder i Fagforbundet, Tove Stangnes, påstår at dette viser at ”kritikken regjeringen kommer med (mot kommunesektoren) er feilslått.” Da må jeg spørre: hvilken kritikk? Jeg har ikke kritisert kommunene for et dårlig tjenestetilbud, men det betyr ikke at det ikke går an å gjøre det bedre og få mer igjen for pengene. Uansett har vi et behov for å se på nye måter å løse tjenestene på, blant annet som følge av de økte krav folk stiller samt at vi om noen år vil ha knapphet på kvalifisert arbeidskraft i mange sektorer. Dette kan skje blant annet gjennom konkurranseutsetting, friere brukervalg og mindre byråkrati. Og det er også Høyres og regjeringens budskap.

Men av og til vil jeg påstå at det er Fagforbundet (dvs tidligere Kommuneforbundet og Helse- og sosialforbundet) som først og fremst beskriver hvor ”elendig” alt er i kommunesektoren. Det er ofte ikke grenser for svartmaling fra den siden, når det passer seg slik og det kan brukes i deres politiske agitasjon. Undersøkelsen bør heller danne grunnlag for at Fagforbundet gjennomgår sin egen retorikk og elendighetsbeskrivelse – det eneste en oppnår er på sikt å skremme folk vekk fra å ta seg jobb i kommunen.

Faktisk synes jeg at et par av de andre konklusjonene i undersøkelsen er minst like interessant. Det at folk ønsker å gi kommunene større frihet er jo helt i tråd med regjeringens politikk. Særlig er det viktig å merke seg at flertallet ikke frykter at konkurranseutsetting vil svekke kvaliteten på tjenestene. Det går jo rett i mot den argumentasjon som Fagforbundet frembringer. I tillegg har tidligere undersøkelser vist at konkurranseutsetting er med på heve kvaliteten på tjenestene, fordi konkurranse virker stimulerende i forhold til å utvikle tjenestetilbudet og lære av hverandre. Undersøkelser viser også at de ansatte på privatdrevne sykehjem er minst like fornøyd med arbeidsvilkårene som på offentlige.

For meg er det viktig å heve kvaliteten på tjenestene. Selv om folk er fornøyd har vi en mulighet til å gjøre det ennå bedre. Konkurranseutsetting og fritt brukervalg er to av mange virkemidler for å bidra til dette. I tillegg frigjør dette ressurser som kan brukes til å bedre kvaliteten og/ eller gi flere et tilbud. Vi får altså mer igjen for pengene, og her er erfaringene ganske entydige. Det er vanskelig for meg å se at Fagforbundet skal være motstander av å bruke de mulighetene som finnes for å skape et bedre tilbud til kommunens innbyggere.

Mitt ønske om fornyelse av offentlig sektor og om å få mer igjen for pengene står ikke i motsetning til innbyggernes oppfatning om at det stort sett står bra til i kommunesektoren. faktisk er det slik at kontinuerlig fornyelse er en forutsetning for at folk fortsatt skal være fornøyd.