Historisk arkiv

Konkurranseutsetting er ikke privatisering - men gir innbyggerne et bedre tilbud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Morten Andreas Meyer sendt Dagbladet 04.08.2003

Konkurranseutsetting er ikke privatisering – men gir innbyggerne et bedre tilbud

Innlegg av statssekretær Morten Andreas Meyer sendt Dagbladet 04.08.2003

Fagforbundet (tidligere Kommuneforbundet) gjentar gang på gang at å konkurranseutsette drift av sykehjem eller annen kommunal tjenesteproduksjon er privatisering. Dette er rett og slett en total feilaktig fremstilling av hva konkurranseutsetting faktisk er. En feilaktig fremstilling Fagforbundet må slutte med, men som samtidig gir et tydelig signal om at Fagforbundets ledelse er på defensiven når det gjelder å ivareta innbyggernes behov for et bedre tjenestetilbud.

Ved konkurranseutsetting er det kommunen og politikerne i kommunen som står ansvarlig for kvaliteten på tjenestetilbudet og at brukerne får de tjenestene man har krav på. Det er IKKE privatisering, men snarere at politikerne tar et aktivt ansvar for kvaliteten på tjenestene.

Brukerundersøkelser viser at beboerne ved sykehjem som er blitt konkurranseutsatt er minst like fornøyd som dem som bor på hjem som er drevet av kommunen. Det viser erfaringer fra Oslo, Bærum, Trondheim og Os –også belyst i forskningsrapporter.

Men vårt hovedpoeng er at konkurranse gjør alle bedre. Dette skjer fordi det bidrar til en dynamikk med nytenkning, læring av hverandre og fordi man har noe å strekke seg etter. Dermed skapes det også et bedre tilbud til beboerne på sykehjem.

Det er positivt at det også foregår interne omstillingsprosesser i kommunene med sikte på å skape et bedre tilbud til innbyggerne. Men faktum er at mange av disse omstillingsprosessene IKKE ville funnet sted dersom konkurranseutsetting hadde vært et aktuelt tema. Dermed bidrar diskusjonen om konkurranseutsetting til at beboerne på et sykehjem får et bedre tilbud og vi som innbyggere får mer igjen for pengene!