Historisk arkiv

Korrekt informasjon trengs i asyl- og flyktningpolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Kristin Ørmen Johnsen sendt de store regionavisene 01.08.2003

Korrekt informasjon trengs i asyl- og flyktningpolitikken

Innlegg av statssekretær Kristin Ørmen Johnsen sendt de store regionavisene 01.08.2003

Skal Norge informere i aktuelle deler av Europa og i andre områder om mulighetene for å få asyl her i landet? Spørsmålet er aktualisert i forbindelse med den pågående kampanjen som er satt i verk denne sommeren på Balkan. Bakgrunnen for vårt engasjement er det høye antall asylsøkere fra denne del av Europa, som ikke lenger kan forklares med krig og krigslignende tilstander, uroligheter og så sterke politiske og etniske spenninger at det skulle føre til flukt ut av regionen. Frem til 1. juni har det hittil i år kommet 822 asylsøkere fra Serbia og Montenegro og 382 fra Bosnia Hercegovina. For de aller, aller fleste av disse må det ligge andre motiver for å søke til Norge enn behov for beskyttelse.

Hvorfor er det så viktig i sette i gang en slik informasjonskampanje som vi nå driver på Balkan? Jo, når de aller fleste av dem som søker hit enten er lurt hit av agenter, reisebyråer og andre med profitt-motiv som ledetråd og motiv, synes vi det er en plikt å fortelle potensielle asylsøkere at det eneste de oppnår, er å bli svindlet økonomisk. At løftene om både arbeid og bolig er falske, har de ikke selv muligheter for å kontrollere. I stadig stigende grad ser vi at enkeltpersoner og familier med helseproblemer blir lokket eller forledet til å søke asyl for å få løst sine personlige problemer. Ved å betale store summer til bakmenn blir de som helseflyktninger lovet en helt ny tilværelse i Norge.

Hensikten med kampanjen som Kommunaldepartementet nå setter ut i livet i samarbeid med Utlendingsdirektoratet og med god bistand fra de norske utenriksstasjonene på Balkan, er klar og entydig: Vi skal få mottakerne av budskapet til å forstå at personer uten beskyttelsesbehov ikke kan regne med å få opphold i Norge, men at man tvert imot etter rask saksbehandling vil bli sendt hjem igjen. For de aller flestes vedkommende med et betydelig økonomisk tap som kostnad ved å ha blitt lurt eller selv tatt sjansen på en økonomisk bedre fremtid her i landet.

Første del av informasjonsplanen er allerede satt ut i livet. Et TV-team fra Kosovo har vært i Norge for å lage nyhetsreportasjer om norsk innvandrings- og asylpolitikk. I disse dager kommer et nytt TV-team hit for å lage tilsvarende informasjonsprogrammer for sending til befolkningen i Bosnia Hercegovina.

Utlendingsdirektoratet – som står for planlegging og praktisk gjennomføring av kampanjen – skal i tillegg utarbeide skriftlig materiell som oversettes til albansk og serbokroatisk. Informasjonsmateriellet er blitt oversendt ambassadene i Beograd, Sarajevo, Skopje, Tirana og Zagreb til bruk på deres hjemmesider på Internett. Oversettelsene gjøres i samarbeid med Utenriksdepartementet.

Denne reportasjevirksomheten og måten stoffet presenteres i mediene på Balkan skjer på fritt og uavhengig grunnlag. Også organisasjoner som arbeider for asylsøkernes rettigheter her i landet er blitt kontaktet av journalister som inviteres hit for å lage realistiske reportasjer om hvilken asyl- og flyktningpolitikk Norge står for. Vi legger forholdene til rette for at utenlandske medier skal komme hit for å fortelle om norsk virkelighet og gi et sannferdig bilde av hva som venter asylsøkerne.

Informasjonskampanjen i fjor som var rettet mot russiske og ukrainske asylsøkere uten grunnlag for å søke opphold har gitt gode resultater. Vi regner med at nytten av denne typen tiltak vil bli bekreftet gjennom innsatsen som nå gjøres gjennom fjernsynskanaler på Balkan.