Historisk arkiv

La kommunene få velge hvordan de vil løse sine oppgaver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 2/2003 av statsråd Erna Solberg. Sendt Dagbladet 27.03.03.

La kommunene få velge hvordan de vil løse sine oppgaver

Av Erna Solberg (H), Kommunal- og regionalminister

Kommuneforbundet bruker en hver anledning til å kjempe mot alt som smaker av fornyelse i kommunal sektor. Så også når det gjelder mitt forslag om å åpne for konkurranseutsetting av kommunal revisjon, slik Kommuneforbundet gjøre i en artikkel i Dagbladet nylig.

Hva er så bakgrunnen for forslaget? Da jeg var Stortingsrepresentant ble jeg kontaktet av en kommunestyrerepresentant fra Granvin kommune, en av de minste kommunene i Hordaland, med forslag om at kommunene må få muligheten til å la private revisjonsfirmaer foreta kommunal revisjon. På bakgrunn av dette fremmet Høyre et forslag i Stortinget. Det er altså ikke på bakgrunn av ønsker fra ”storkapitalen” at jeg nå, med Stortingets tilslutning, har satt i gang arbeid med å tillate at private revisjonsfirmaer kan drive kommunal revisjon, men fra en liten kommune i Distrikts-Norge.

Jeg vil understreke at det forslaget vi arbeider med åpner for at kommunene kan sette kommunal revisjon ut på anbud. Det er altså ikke slik Kommuneforbundet fremstiller det, å pålegge kommunene å gjøre det. dette er et viktigs prinsipp for det lokale selvstyret: Kommunene må kunne løse oppgavene sine på den måten man selv finner best. Sagt med andre ord så er det ikke adgangen til konkurranseutsetting som krever begrunnelse – men hvorfor det ikke skal være adgang til å konkurranseutsette som må begrunnes.

Jeg kan ikke se tungtveiende grunner til at kommunal revisjon ikke skal kunne konkurranseutsettes. Vi har ikke grunn til å tro at private revisorer vil gjøre en dårligere jobb enn kommunale revisorer. Det avgjørende er ikke om revisor er offentlig ansatt eller privat ansatt, men hvilken kompetanse man har. Det er ikke grunn til å tvile på at private firma som går inn på dette markedet vil ha den kompetanse som kreves. Dessuten skal ordningen med kontrollutvalg i kommunene videreføres, slik at tryggheten uansett blir i varetatt på en god måte.

Jeg er opptatt av at vi skal få mer igjen for pengene. Konkurranse på revisjon vil være med å bedre kvaliteten på revisjonstjenestene til kommunene. Det mener jeg er svært viktig.