Historisk arkiv

Lokaldemokratiet og bærekraftig utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statsråd Erna Solberg sendt bladet Naturviterforbundet 29.09.2003

Lokaldemokratiet og bærekraftig utvikling

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Staten alene er ikke i stand til å skape en bærekraftig utvikling. Regjeringen mener at lokalsamfunnene, med de folkevalgte i spissen, må være viktige samarbeidspartnere i dette arbeidet. Vi arbeider derfor med å ferdigstille en nasjonal handlingsplan for bærekraftig utvikling hvor lokaldemokratiet skal ha en sentral rolle.

Å legge til rette for en global bærekraftig utvikling er en svært krevende og utfordrende målsetning. Norges innflytelse på hvordan resten av verden forvalter sine økonomiske, sosiale og miljømessige ressurser er begrenset. Når det kommer til vårt eget land har vi imidlertid et stort ansvar – og alle muligheter - for å vinne kampen for en bærekraftig fremtid.

Regjeringen har valgt å satse offensivt i denne kampen. Vi arbeider for tiden med å ferdigstille Nasjonal Agenda 21 – handlingsplan for en bærekraftig utvikling. Planen identifiserer de viktigste utfordringene i arbeidet for bærekraft, og peker ut metoder for å møte disse utfordringene.

Ett av prinsippene handlingsplanen bygger på er at staten alene ikke vil være i stand til å skape en bærekraftig utvikling. Vi er avhengige av å spille på lag med resten av samfunnet - både næringsliv, organisasjoner, enkeltmennesker og ikke minst de folkevalgte på regionalt og lokalet nivå. Som kommunal- og regionalminister er jeg selvsagt spesielt opptatt av de sistnevnte.

”Den vet best hvor skoen trykker, den som har den på”, er et kjent og ofte benyttet ordtak. Det er også svært treffende når det kommer til kommunenes kjennskap til lokale utfordringer for bærekraft. Kommunene er både tjenesteprodusenter, myndighetsutøvere og demokratiske organer og har - i motsetning til staten - mulighetene til å finne løsninger på lokale problemstillinger knyttet til bærekraft. Regjeringen vil derfor gi kommunene flere oppgaver og mer ansvar. Slik vil vi styrke lokaldemokratiet og det kommunale handlingsrommet. Ett eksempel på dette er at kommunene fra nyttår får økt ansvar og mer myndighet i landbrukspolitikken. Vi vil også styrke det kommunale miljøvernarbeidet ved å gi kommunene økt ansvar, større frihet og flere virkemidler til å ivareta lokale miljøvernoppgaver. Samtidig vil vi øke veksten i kommunenes inntekter, få ned antallet øremerkede tilskudd og redusere detaljstyringen av kommunesektoren.

Vi er også åpne for å la de folkevalgte selv finne oppgaver som de er best egnet til å utføre på en bærekraftig måte. For eksempel har det interkommunale samarbeidsorganet Dovrefjellrådet (åtte kommuner og fire fylkeskommuner) fått ansvaret for å forvalte Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark i en forsøksperiode på fire år. Slik oppnår vi å styrke lokaldemokratiets innflytelse over avgjørelser i eget nærmiljø. Samtidig får vi prøvd ut om denne forvaltningsmodellen kan være en måte å løse lignende oppgaver på i fremtiden.