Historisk arkiv

Momskompensasjon gir kommunene nye muligheter til å skape bedre tjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statsråd Erna Solberg sendt alle landets aviser 20.10.2003

Momskompensasjon gir kommunene nye muligheter til å skape bedre tjenester

Av Kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at det innføres en momskompensasjonsordning for kommunene. Det høres kanskje ikke ut som det mest spennende tiltaket, men er likevel en svært viktig reform for at kommunene skal få mer igjen for pengene i form av bedre og billigere tjenester.

De endringer som regjeringen foreslår gjør at det blir nøytralt om kommunene velger å produsere tjenester selv, i interkommunalt samarbeid eller kjøpe tjenester fra private. For min del er det mindre viktig hvem som står for produksjonen av tjenestene, så lenge jeg vet at det er kommunen som er ansvarlig overfor meg som innbygger på at jeg får de tjenestene jeg har krav på og med den kvalitet jeg kan forvente. Det som er viktig er at kommunen skal kunne gi et best mulig tjenestetilbud innenfor de ressurser vi har tilgjengelig. Derfor må vi ha et regelverk som gir kommunene denne muligheten – og derfor har regjeringen foreslått å innføre en slik momskompensasjonsordning, slik at kommunene får et økt handlingsrom til å finne gode løsninger. Så er det opp til den enkelte kommune om og hvordan de vil bruke det nye handlingsrommet de har fått til det beste for oss som innbyggere.

Litt forenklet sagt gjennomføres ordningen ved at kommunene får refundert momsen på de tjenester som de kjøper av andre av andre enten det er andre kommuner eller private bedrifter. Dette gjelder for anskaffelser til virksomhet som ikke er avgiftspliktig, dvs kommuner og fylkeskommuner samt private barnehager og kirkelige fellesråd med mer.

Momskompensasjonsordningen finansieres ved at å trekke ut et tilsvarende beløp fra inntektsoverføringene til kommunene og gi det samme beløpet ut som momskompensasjon. Det er viktig å understreke at den endringen som gjøres, medfører at kommunene kommer like godt ut som før ved denne endringen når det gjelder totale overførnger fra staten. Gevinsten ligger i at kommunene gis en reel mulighet til å finne gode løsninger på tjenesteproduksjonen, i samarbeid med private eller andre kommuner. Det er en gevinst som kommer innbyggerne til gode i form av bedre og flere tjenester.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har gått mot denne ordningen. På den måten hindrer lokalpolitikerne muligheten til å bruke ressursene sine på en bedre måte. Etter min mening har disse partiene gitt etter for gammelt ideologisk tankegods fremfor å se mot nye løsninger som gir oss mer igjen for pengene.

En av årsakene til at de tre partier går i mot ordningen er at de mener at dette medfører økt konkurranseutsetting av sykehjem og andre sosiale tjenester. Nå deler jeg ikke sosialistenes frykt for konkurranseutsetting av bla sykehjem, fordi jeg tror det bidrar til å skape bedre tjenester. Men når de tre partier hevder dette argumentet mot momskompensasjonsordningen, så forteller de ikke sannheten – rett og slett fordi helse- og omsorgstjenester ikke er momspliktig! Derfor har denne ordningen ingen betydning for disse tjenestene. De områder som momskompensasjonsordningen har betydning for er for eksempel tekniske tjenester. Hvis de sosialistiske partiene vil fortsette sin motstand mot modernisering av offentlig sektor, så er det deres sak. Det eneste jeg forventer er at de i hvert fall argumenterer rederlig.

Jeg ønsker å fortsette regjeringens gode arbeid med å øke handlingsrommet for kommunesektoren slik at vi kan skape bedre tjenester til folk – og derfor har vi foreslått å innføre momskompensasjonsordningen fra nyttår. Noe som kanskje høres kjedelig og tungt ut for mange er likevel en viktig reform for å skape et bedre kommunalt tjenestetilbud for deg og meg.