Historisk arkiv

Nye utfordringer krever nye løsninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 2/2003 av statsråd Erna Solberg. Sendt Dagbladet 27.02.03.

Nye utfordringer krever nye løsninger

Av Erna Solberg (H), Kommunal- og regionalminister

At kommunesektoren står overfor tøffe utfordringer er det ingen tvil om. Et dyrt lønnsoppgjør, ekstraordinære pensjonsutgifter og en generell høy utgiftsvekst i kommunene har gitt kommunene en ekstra vanskelig situasjon. Men samtidig tror jeg fortsatt potensialet for effektivisering i kommunesektoren er stort.

I 2002 gikk i følge Kommunenes Sentralforbund 6 av 10 kommuner med underskudd. Jeg har valgt å fokusere på at dette også betyr at 4 av 10 gikk med overskudd og det i en periode med svært høye ekstrautgifter. Nå viser det seg at disse tallene som KS opererer med ikke er korrigert for nye regnskapsregler for føring av pensjonsutgifter, med denne endringen er det langt færre kommuner som vil gå med underskudd, og i følge Kommunal Rapport vil det samlet sett bli et overskudd i kommunesektoren.

Jeg synes det er flott at så pass mange kommuner har klart å gå i pluss. Men det betyr ikke at jeg uten videre kritiserer dem som ikke gikk med overskudd, slik det har blitt fremstilt av enkelte medier. Svært mange kommuner har satt i gang en rekke omstillingstiltak for at innbyggerne skal få mer igjen for pengene. Jeg vil berømme de kommuner som har tatt dette på alvor.

Men jeg vil advare mot den svartmaling vi har sett rundt kommunesektoren, godt hjulpet av media. Gjennom en slik svartmaling gjør en seg selv en bjørnetjeneste. For hvem ønsker vel å begynne å jobbe et sted hvor alt bare beskrives som fælt? Samtidig er jeg ikke sikker på at dette heller er i tråd med den oppfatning som folk har av kommunen. En undersøkelse KS har gjort viser at nærmere 80 prosent er ”svært fornøyd” eller ”nokså fornøyd” med det tilbudet kommunene gir. Bare 12 prosent oppgir at de er misfornøyd. Jeg synes faktisk det også er viktig å få frem.

Men omstillingsbehovene er nok svært forskjellige. Men jeg er opptatt av at innbyggerne føler at de får mer igjen for pengene. Jeg har derfor utfordret kommunene på en rekke mulige tiltak som interkommunalt samarbeid, kommunesammenslutninger, bruk av konkurranseutsetting, interne omorganiseringer med mer. Hvilke tiltak den enkelte kommune eventuelt velger å iverksette, er noe som må avgjøres lokalt. Men jeg tror det er viktig at kommunene tar den utfordringen jeg har gitt dem.

Hvorfor er omstilling i kommunesektoren så viktig? I dag står vi overfor en situasjon hvor det konkurranseutsatte næringslivet sliter på grunn av høye renter og ikke minst en høy kronekurs. Skal vi gi det konkurranseutsatte næringslivet bedre konkurransevilkår – og sikre arbeidsplasser – så må vi ha et stramt statsbudsjett. Dette vet jeg at de fleste av oss er svært opptatt av. Men det betyr at vi ikke kan ha en sterk vekst i offentlig sektor som får rentene og kronekursen til å stige igjen. Da må vi se oss om etter andre måter å organisere oss på for å gi innbyggerne det tjenestetilbudet man forventer. Vi må rett og slett få mer igjen for pengene vi setter inn i tjenesteytelse – både i kommunene og i staten.