Historisk arkiv

Omstilling må inkludere de ansatte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statsråd Erna Solberg sendt til LO-aktuelt sin septemberutgave

Omstilling må inkludere de ansatte

Innlegg av statsråd Erna Solberg sendt til LO-aktuelt sin septemberutgave

Omstilling og modernisering er viktige stikkord for kommunesektoren i tiden framover. Regjeringen mener det er innbyggerne som skal stå i sentrum. Årsaken er enkel, det er innbyggerne som er mottakere av de tjenestene som kommunene produserer. Dette gjelder både velferdstjenester og tekniske tjenester. Selvsagt er økonomi et kriterium for å vurdere om en kommune driver forsvarlig, men til syvende og sist er det innbyggernes opplevelser som mottakere av tjenestene som avgjør om kommunen driver godt eller dårlig.

Kvalitet på tjenester handler ikke bare om å bevilge mer penger til en tjeneste. Vi vet at størrelsen på budsjettet ikke trenger å si noe om kvaliteten på tjenestene. Erfaringer fra effektiviseringsnettverkene viser at kommuner som bruker mye penger på en tjeneste ikke nødvendigvis har mer fornøyde brukere enn de som bruker mindre. Vi må derfor fokusere mer på hvordan vi får mer igjen for pengene.

For at kommunene skal kunne løse oppgavene sine på en god måte, og i større grad skal kunne sette innbyggerne i sentrum, må rammebetingelsene ligge til rette for det. I dag styrer staten gjennom virkemidler som i stor grad binder kommunene til å løse bestemte oppgaver på bestemte måter. Forholdet mellom stat og kommune er preget av øremerkede tilskudd, detaljerte regleverk og lite samordnet statlig tilsyn. I kommuneproposisjonen for 2004 la regjeringen opp til en omfattende systemendring fordi vi vil styrke det kommunale selvstyret. Ikke fordi det skal bli mer interessant å være kommunepolitiker, men fordi vi mener kommunene selv er best i stand til å gi innbyggerne de tjenestene de trenger. Vi vil utvide kommunenes handlefrihet slik at kommunene skal kunne utnytte sitt unike fortrinn, nemlig nærhet til innbyggerne – noe vi mener gir mer igjen for pengene.

Regjeringen mener konkurranseeksponering er ett av flere virkemidler for modernisering og endring i kommunesektoren. Det må være opp til den enkelte kommune å vurdere om den vil ta i bruk dette virkemidlet. Jeg mener imidlertid at kommunene bør vurdere konkurranse for å stimulere til bedre kvalitet, effektivitet og nytenkning i tjenesteproduksjonen på flere områder enn det som er tilfellet i dag. For å lykkes i dette omstillingsarbeidet må medarbeiderne involveres i prosessen. Både anbudskonkurranse, etablering av friere brukervalg og bruk av målestokkonkurranse har konsekvenser for medarbeiderne i virksomheten. Involvering i beslutningsprosessen bidrar til forankring hos medarbeiderne, og sikrer at kompetansen deres blir nyttiggjort allerede i den forberedende fasen. I Oslo kommune gikk for eksempel arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiver sammen om å utvikle en ”Arbeidsbok i konkurranseutsetting” som har sikret felles fremgangsmåte. Generelt er ansattes medbestemmelse bl.a. regulert i hovedavtalen mellom Kommunenes Sentralforbund og arbeidstakerorganisasjonene. Regjeringen forutsetter at hver enkelt kommune og fylkeskommune sikrer en god forankring hos de ansatte når den vurderer ulike omstillingstiltak, og ikke minst, når virksomheter skal utsettes for konkurranse.