Historisk arkiv

Østlandsforskning og den differensierte arbeidsgiveravgiften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av statsråd Erna Solberg sendt Klassekampen 14.08.2003.

Østlandsforskning og den differensierte arbeidsgiveravgiften

Sendt Klassekampen 14.08.2003.

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H).

Klassekampen har i oppslag 11. august omtalt de store utfordringene som følger av omleggingen av den differensiert arbeidsgiveravgiften. Bakgrunnen er en rapport fra Østlandsforskning. Selvfølgelig er Regjeringen klar over at dette gir store utfordringer for næringslivet i berørte kommuner, inkludert det indre Østlandet.

Men i Østlandsforsknings beregninger er det ikke tatt hensyn til Regjeringens forslag til kompensasjon/ alternativer til differensiert arbeidsgiveravgift. Dette inkluderer en overgangsordning for sone 3 og 4, en transportstøtteordning (gjelder kommunene i Sør-Trøndelag i aktuelle BA-region) og full kompensasjon til kommunesektoren. I tillegg vil regjeringen vurdere ytterligere innsats for å bidra til næringsutvikling i regionene. Dette vil gi en annen og mindre dramatisk situasjon for de områder som blir berørt av omleggingen enn hva Østlandsforsknings rapport kan gi inntrykk av.

I tillegg vil fritak for el- avgift for alle næringer gi en betydelig avgiftslettelse. For eksempel i kommuner i sone 2 og 3 i Oppland og Hedmark er det anslått å tilsvare 60 - 70 millioner kroner.

Spørsmålet om overgangsordning og transportstøtte er til behandling i ESA. Det forslaget som regjeringen har notifisert er offentlig kjent og jeg er overrasket over at Østlandsforskning tilsynelatende ikke har tatt hensyn til dette i den rapporten det refereres til i oppslaget i Klassekampen.

Jeg vil understreke at eventuelle økte inntekter til staten som følge av økt arbeidsgiveravgift, skal tilbakeføres til de berørte områdene. Det vil sikre en gradvis og myk overgang for berørte bedrifter og regioner. Regjeringen er nemlig opptatt av å utvikle robuste og konkurransedyktige bedrifter og regioner.