Historisk arkiv

Rammebetingelser viktige for Finnmark!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 3/2003 av statssekretær Anders Eira. Sendt Dagbladet 02.07.03.

Rammebetingelser viktige for Finnmark!

Av Statssekretær Anders Eira, KRD.

Jeg viser til Dagbladets kommentar om situasjonen i fiskerinæringen i Finnmark.

Regjeringen tar utfordringen i fiskerinæringen på alvor. Økt internasjonal konkurranse gir fiskerinæringen i høykostlandet Norge store utfordringer.

Dette må møtes med konkurransedyktige rammevilkår for næringslivet. Regjeringen har lagt stor vekt på å få ned kronekurs og renter. En rentenedgang på hele 3% og redusert kronekurs hjelper gjeldsbelastet og eksportorientert næringsliv. Regjeringen vil også videreføre fritak for arbeidsgiveravgift i Nord-Troms og Finnmark; dette er viktig for eksisterende bedrifter. Den nye EØS-avtalen er også avgjørende for fiskerinæringen

En rekke tiltak for næringsutvikling er også på plass. I revidert nasjonalbudsjett ble det avsatt 400 mill til distriktsrettede såkornfond med tilhørende tapsfond, som skal stimulere til nyskapning og nyetablering i distriktene. Ordningen skal innrettes mot bedrifter i de mest næringssvake områder som er truet med avfolking, og skal sikre kapital til bedrifter i en tidlig fase. Å få i gang ny virksomhet raskt slik at sysselsetting kan opprettholdes og kompetansen beholdes er viktig. For å tilpasse virkemiddelbruken til regionale utfordringer, har vi desentralisert næringsrettede virkemidler til fylkeskommunen. Vi omorganiserer også virkemiddelapparatet fra 1 januar 2004 slik at den blir helhetlig og brukerorientert. Den landsdekkende innovasjonsordningen ble også styrket i revidert med 125 mill kroner, samt at det ble bevilget 30 mill ekstra til tiltak nettopp i fiskerinæringen. Økt lønnsomhet betinger tilpasning av kapasitet. Det vil regjeringen sikre. Regjeringen vil også stramme inn leveringsplikten for trålerne i Finnmark for å sikre industrien råstoff. Periodisering av fisket gjør ressurstilgangen mer forutsigbar, og det er også ønskelig å øke torskekvoten neste år.

I sum blir dette en stor og aktiv innsats for å bedre situasjonen i Finnmark også på lang sikt.