Historisk arkiv

Regjeringen fører en offensiv boligpolitikk!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Svarinnlegg av politisk rådgiver Roger Iversen sendt Bergensavisen 08.07.2003

Regjeringen fører en offensiv boligpolitikk!

Svarinnlegg av politisk rådgiver Roger Iversen (H) sendt Bergensavisen 08.07.2003

Regjeringen ønsker en boligpolitikk som gir en mulighet for alle til å skaffe seg en god bolig i et godt bomiljø. Vi er opptatt av at unge i etableringsfasen skal kunne komme seg inn på boligmarkedet og vi vil bidra til at dem med mer permanente problemer på boligmarkedet også skal ha en mulighet til å disponere en egen bolig.

Direktøren i Norske Boligbyggelags Landsforbund, Ralph Norberg, (NBBL) skriver i en artikkel her i BA 8. juli om regjeringens boligpolitikk. Han kritiserer regjeringens politikk, men uten selv å komme med noe som helst nytt. Nå hadde jeg ikke forventet at NBBL skulle ha kommet med nye og konstruktive innspill, men det er likevel lov å håpe.

Både NBBL og regjeringen har som mål at alle skal kunne disponere en bolig. Og regjeringen gjør noe for at alle skal kunne oppleve det. Det aller viktigste regjeringen har gjort, er å føre en politikk som har gitt oss en rentenedgang på 3 prosentpoeng det siste halvåret. Dette er med på å lette bokostnadene for alle med boliglån – og gjøre det lettere for unge å etablere seg.

For å hjelpe unge i etableringsfasen å kjøpe sin første bolig har regjeringen etablert Startlånet. Denne låneordningen, som formidles fra Husbanken via kommunene er allerede blitt en stor suksess. Ordningen er ment å kunne hjelpe for eksempel unge i etableringsfasen som mangler egnekapital og dermed har vanskelig å få seg lån i det ordinære lånemarkedet. For noen er det snakk om kun å skaffe seg toppfinansiering mens for andre vil det være behov for å låne hele beløpet. Startlånet gir mulighet for å tilpasse lånet til den enkelte låntager og i forhold til lokale behov.

Det er riktig som Norberg skriver at regjeringen ønsker å målrette de boligpolitiske virkemidlene inn mot de mest vanskeligstilte og mot førstegangsetablerere. Derfor har vi sagt at bostedsløse, funksjonshemmede og bosetting av innvandrere har førsteprioritet innenfor boligtilskuddsordningen – slik at vi når dem som har størst behov for hjelp fra det offentlige.

I tillegg har denne regjering stått for den største økningen i bostøtten noensinne. Bostøtte er et svært målrettet boligpolitisk virkemiddel fordi det treffer dem som har størst behov for støtte for å kunne bo. Mens Stoltenberg-regjeringen i sist siste budsjettforslag foreslo en nulløkning i bostøtten så har Samarbeidsregjeringen virkelig valgt å satse på bostøtten, for å hjelpe folk.

Ralph Norberg og NBBL har stor tiltro til Husbanken. Det har jeg også. Men det behøver ikke å si at det er et behov for å se på om vi kan se på hvordan vi kan bruke låne- og tilskuddsordningene på en bedre måte. Dette vil regjeringen fremme forslag om i den kommende boligmeldingen. For regjeringen er det viktig å sikre at låne- og tilskuddsordningene bidrar til bla. god tilgjengelighet på boligene og miljøkvaliteter, samt bidrar til hovedmålet om at alle skal kunne bo tilfredsstillende.

Regjeringen mener at det er viktig å spill på lag med markedet for å sikre at alle skal kunne bo godt. Den oppmykningen av boligmarkedet som Willoch-regjeringen foretok har sammen med fokuset på at folk skal eie sin egen bolig, bidradd til at Norge sammenlignet med andre land som Sverige har en god sosial boligpolitikk. Men markedet fungerer ikke for alle. Derfor må vi rette inn de politiske virkemidlene for å hjelpe dem som ikke klarer seg på markedet. Det må da være en god sosial boligpolitikk, Norberg? – Eller ønsker Norberg seg tilbake til 70-tallet med reguleringer og penger under bordet? – det siste hjelper i hvert fall ikke dem som skal inn på boligmarkedet for første gang, eller dem som havner utenfor.